Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Класни вина от Поморие ви очакват за поредната петъчна дегустация в Къщата на виното

winoАнна ДИНЕВА

На 14 ноември, петък, за редовната ни дегустация от 17:00 часа ще се върнем на добре познати вина от Поморие, различен ценови клас, преди всичко за да си припомним принципите на дегустация. Първото и най-важно нещо, което трябва да уточним за дегустацията на вино, е следното: това е преди всичко субективен процес. Разбира се, винаги е по-добре, когато имате познания в дадена област. Така е и с виното. Колкото сте по-образован, толкова по-добре.

Само че не винаги това е гаранция, че ще ви улесни да се ориентирате в лавинообразното предлагане. Най-добрият начин е да опитвате, да дегустирате. Колкото повече опитвате, толкова повече се образовате и толкова повече удоволствие изпитвате от виното. Изключително важно е да слушате вътрешния си глас, който безпогрешно ви казва "харесва ми, не ми харесва". Овладеете ли този първи урок, вече имате най-стабилната основа, за да се превърнете в бъдещ дегустатор. Иначе има много трикове, отнасящи се до винената дегустация, които ще ви помогнат да добиете по-задълбочени познания и да разберете тази извънредно интересна и сложна биохимична материя.

 

Съществуват три подхода при дегустирането на вино.

Първият е пътят на хедониста. Намирате вино, което страшно ви харесва, и го споделяте с добра компания и вкусна храна. Това е романтика, това е удоволствие. Това е чистата наслада! Ако сега четете тези редове, то вие най-вероятно сте хедонист.
Вторият подход е дегустацията на експерта. Тогава виното е на изпит пред вас: идентифицирате го, описвате го и се опитвате да го прочетете в дълбочина. Това е наука. И си е доста работа, за която се изисква много сериозно дългогодишно обучение.
Третият път е пътят на ценителя. Тогава вие вече търсите виното, което да ви достави удоволствие и едновременно с това да обогатите познанията си. Този подход далеч не е по-лесен от подхода на експерта и определено не означава снобизъм и неоправдани претенции. Това е истинското възхищение и оценяване на виното. Така вие тренирате небцето си всеки ден, а мозъкът ви се наслаждава на всяка глътка от божествената напитка.

Заповядайте ако това Ви е интересно!

Шардоне Пентаграм 2013 г. Черноморско злато Поморие

Виното е със златист цвят, интензивен и богат плодов аромат с добре интегриран дъб. В аромата на Шардонето преобладават бяла череша и сладък плод, последвани от ванилия и дим. Добре структурирано, с дълго тяло, приятна сладост и хармония, виното завършва с богат и ароматен послевкус.

Червено вино Пино Ноар Пентаграм 2012 г. Черноморско злато Поморие

Първата реколта Пино Ноар на Черноморско злато ви очарова преди година с богатство от аромати на вишна, малина и боровинка, съчетани с нежни нотки на подправки, билки и кола. Изключително гладката структура на виното се разгръща, отначало с пласт от зрели боровинки и вишни, а след това с нотки на свежа земя, минерали и леко загатната ванилия. Черноморският тероар с характерните проветриви почви и по-хладен климат придава на Пино Ноар забележителна елегантност и минерална чистота.

Червено вино Сира Пентаграм 2012 Черноморско злато Поморие

Сира/Шираз

Аромат: вишни, горски боровинки, екзотични подправки, детелина, крем брюле и нотки на експресо. Изцяло сътворена от собствени лозя, Сирата носи характерният почерк на Черноморско Злато Поморие - сочен южен плод съчетан със забележителен минерален финес.

Солени Хълмове Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран и Сира Черноморско злато Поморие

Купаж от четири сорта грозде - Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран и Сира

Собствени лозя в Трояново и Разбойна

Тероар: неутрални глинесто–песъкливи почви

Процес на обработка: Ръчно събиране на гроздето в малки касетки и внимателен подбор на гроздовете и зърната; ферментация в съдове от неръждаема стомана, отлежаване на виното за 9 месеца във френски дъбови бъчви, последвани от купажиране на виното за постигане на желаните вкусове и хармония

Основни характеристики:

Алкохолно съдържание: 13,5 %

 Поморие е необикновено място, където лозята носят солената целувка на морето. ‘Солените Хълмове’ гордо напомня за минералната чистота, която гроздето може да придобие само в района на Поморие. Силните страни на четири сорта се съчетават в превъзходен бленд, като предлагат усещания за касис, зрели сочни вишни, кафе и черен шоколад, предадени с невероятна прецизност и дължина на вкуса.

TOPALOV

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg