Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Поводът е 67-годишнината от трагичната гибел на Христо Несторов – Щако

piГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

По случай 67-годишнината от трагичната гибел на Щако, командир на горянската чета, действала в Средна гора южно от Павел баня, в Казанлък се проведе възпоменателна среща. През септември 1953 година Христо Несторов-Щако и още двама анархисти /Милю Казака и Дончо Иванов/ са спуснати с парашути в Балкана. Целта им била да организират нелегална въоръжена съпротива срещу болшевишката тирания.

На 25 март 1954 година четиримата нелегални /към тях се е присъединила и съпругата на Дончо – Емилия/ са обградени от няколкохилядна блокада от Вътрешни войски и надъхани партийци. Щако остава да прикрива изтеглянето на останалите и загива; Милю е ранен и заловен жив – след това е осъден на смърт и екзекутиран в Бургаския затвор. Емилия и Дончо успяват да пробият тройната блокада и да избягат във Франция.

Темата на възпоменателната среща бе „Героичната въоръжена съпротива срещу съветизирането на България от периода 1951 – 1954 година“. Срещата бе организирана от сдружение „Демократичен Казанлък“ и Съюза на репресираните „Памет“. В нея се включи и синът на един от най-известните политически затворници в НРБ – помакът Рамадан Рунтов. През месец май 1989 започват щафетни гладни стачки на турците и помаците в България срещу смяната на имената. Всеки ден български мюсюлмани дават интервюта за западните радиостанции „Би Би Си“, „Дойче веле“, „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“. Към съпротивата на мюсюлманитe срещу режима на Тодор Живков се присъединяват и български интелектуалци и дисиденти. На 11. май 1989 е създаден Мюсюлманският стачен комитет в къщата на семейство Рунтови в село Долно Изворово, Казанлъшко. Рамадан Рунтов е един от лидерите на съпротивата на мюсюлманите, влязъл в затвора още при първата вълна на преименуване през 1973 година на помаците. Мъжете от семейство Рунтови участват в съпротивата още от 60-те години, когато започва „културната революция“ на премахване на фереджетата от облеклото на мюсюлманските жени в България. Рамадан Рунтов трябвало да напусне родното си планинско село Корница в подножието на Пирин, за да не го интернират. Заселва се в село Долно Изворово, край град Казанлък, където научава турски от местните турци. Всички семейства от селото решават да не си сменят имената, но идват милиционери, военни. Рамадан е от най-непокорните. Арестуван е от Държавна сигурност. Излежава общо 7 години и 9 месеца по комунистическите затвори. През месец май 1989 година е екстрадиран във ФРГ. После се преселва в Турция.

Участниците във възпоменателната среща се поклониха пред паметната плоча на Никола Петков в Казанлък. След убийството на Щако, тялото му е изгорено от милиционерите в пещта на Пожарната и така той остава без гроб. Горянството е първата организирана съпротива срещу комунизма в Източна Европа и измива лицето на България, която е смятана за най-верния сателит на СССР. През различните периоди от 1944 до 1956 година в горянските чети и отряди са участвали над 6000 души.

 

---------------------------------------------

на снимката: личното оръжие на Щако

 

 

 

   


 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>22°C
Облачно, кратък дъжд
Температура: 22°C
Усеща се като: 22°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg