Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Посетете отново ЛХМ „Чудомир“ в Казанлък, който ще работи без прекъсване до 1. ноември

cdsГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Музейният комплекс е открит през 1979 г. и включва както скромния Чудомиров дом с неговата неповторима атмосфера, така и нова сграда с художествено-документална експозиция, разположена в три зали, с обща площ 300 кв. м., фондохранилище и уютна конферентна зала с мултимедийно оборудване. Авторите на документално-художествената постоянна композиция „Жизнен и творчески път на Чудомир“, която е запазена автентично и до днес са: сценарий - Методи

Ташев, художествено оформление - доц. Васил Стоянов.

Експозиционните новости в музей „Чудомир“, въведени през последните пет години, са достатъчно, за да осъвременят вида на предлаганата информация за посетители. В зала номер 1, наред с представянето на жизнения път на Димитър Чорбаджийски, е прибавено учителското бюро на Георги Чорбаджийски – брат на Чудомир. Изложени са предмети и документи от живота му, подарени от неговите дъщери Гергана Гечева и Лилия Димитрова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Показан е и барабан от първата половина на ХХ век, използван за известяване на предстоящите събития в Казанлъшка околия.

gdjhr

 

 

 

 

 

 

Между I и II зала, във фоайето, е разположен електронен екскурзовод, изработен по проект „Ти и Лидл за по-добър живот“. На български и английски се предлагат кратък филм за Чудомир, анимирани герои по текст и рисунки от Чудомир, автентичният глас на Чудомир и информация за литературните музеи в района.

В зала номер 2 е представен творческият път на Чудомир.

njmГолям интерес предизвиква скоро поставената пишеща машина, на която младите посетители могат да печатат, както се е печатало по Чудомирово време.

 

 

 

 

 

 

Последният изпълнен проект е добавената реалност ”Живият Чудомир”. Тя включва три екрана. На централния вървят филмирани моменти от живота на Чудомир, подбрани от автентични ленти съхранявани въвfds фондохранилището на музея. От дясно на екран са показани снимки на моделите, а от ляво, картините в които са пресъздадени те. Така едновременно се вижда моделът и картината, нарисувана от Чудомир.

 

 

 

 

 

Във фоайето на музея е разположена двуметровата фигура от рисунката /сн.9/ „Изповед“.

На двете липсващи лица, могат да се прибавят вашите и остава една весела снимка за спомен.

      

 

 

 

 

 

 

Новост са и поставените във фоайето две витрини за временни изложби на различна тематика.hfs

Представяме ви и III зала, където можете да видите оригинални творби от Чудомир. Всяка година, по Чудомирови празници, се предлага нова подборка от оригинали, така че, това е още един повод отново да посетите музея.

Четвърта зала е не само конферентна с мултимедийно оборудване. По-често е зала за литературни премиери или концертна зала с използване на редовно акордираното пиано „Аugust Förster“. По стените на тази зала са поставени оригинални, реставрирани картини на Мара Чорбаджийска – съпруга на Чудомир и една от малкото жени художнички по онова време.

Обичал е Чудомир да гледа картините на жена си, макар повечето време в нейно отсъствие, и винаги я съветвал кои творби да влязат в нейните 12 самостоятелни изложби.

Интерес предизвиква и филмовият маратон от шест филма за живота и творчеството на Димитър Чорбаджийски, които често са предлагани като бонус за посетителите на Музея. Единствено тук могат да бъдат закупени Чудомирови книги, албуми, репродукции и др., както и петте сборника с доклади на водещи имена в литературознанието от Националната научна конференцияq провеждана по време на „Чудомирови празници“. vfs

 

 

 

 

 

Излизайки от сградата на музея, много често посетителите сами се спират пред разтворената книга за мнения и предложения. Благодарим за многобройните вписвания в книгата и прекрасните думи към екипа и поддържането на комплекса. uiodyg

 

 

 

 

 

 

За да се стигне до семейната къща на Чорбаджийски се минава покрай гроба на твореца и всеки свежда глава за поклон.

Приятно впечатление прави красивата, почти вечно зелена градина, поддържана и приветлива във всички сезони на годината.hdg

При стълбите на къщата ни посреща старата смокиня – дървото, под чиято сянка неведнъж е писал и рисувал Чудомир, а вечер на прохлада се е събирало семейството с приятели. Все още дървото ражда плод и от него се прави любимото смокиново сладко на Мара Чорбаджийска за почерпка при специални гости. Продължавайки традицията, екипът на музея черпи със сладко от смокини своите гости в „Нощ на музея“.                        

 

 

Влизането в къщата винаги предизвиква едно смирение и плахост.

Интересна е всекидневната -

hgsrt

 

 

 

 

 

 

без нито един прав ъгъл на стените, спалнята без прозорци и без междинна врата само с една лека завеса, 

 

 

 

 

 

 отделяща я от кабинета.

 fjgh              

А кабинетът… всичките стени са в дървени секции с книги и за да продължи библиотеката си, Чудомир е трябвало да закрие прозорците на третата си стена. Така добре подредени и подвързани над 3000 книги включва личната библиотека на Чудомир.

 

 

 

Витата дървена стълба ще ни отведе до ателието на Мара… “Аз горе се качвам, само когато съм официално поканен от жената“ – казвал Чудомир.

Специалното място за почивка и творческо вдъхновение е нужно да се види и усети лично… думите тук не стигат.

Царството на Мара Нонова е всепоглъщащо. 

На няколко манекена в цял ръст са показани дрехи и накити на Мара и Димитър, които сякаш

ще те поканят отново, като добре дошли в техния дом.

 

 

 

 

 

Време е за тръгване. Може би е минал поне един час в разглеждане. С подарък картичка „Нашенци“ и печат на № 91 от 100-те туристически обекта в България, от години изпращаме нашите посетители с пожеланието „До нови срещи“…

bwr

 

автор на теста и снимките е екипът на ЛХМ "Чудомир" от Казанлък

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>16°C
Облачно
Температура: 16°C
Усеща се като: 16°C
Вятър: северозапад
Сила: полусилен, 9.0 m/s

Времето със sinoptik.bg