Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Фестивалът на виното розе, изложение на парфюми и научна кофреренция за розата са сред основните събития на фиестата

roseГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Кметът на Казанлък приветства организаторите на Фестивала на розето Rose Wine Expo в Казанлък. „Поздравления за упоритостта и усилията да разраствате това прекрасно събитие и да го превръщате в традиция!“, приветства Галина Стоянова семейство Анна и Мирослав Дундакови. За десетото юбилейно издание на фестивала на розето тя връчи на инициаторите на винената фиеста Почетен плакет на

Казанлък и им пожела да продължават да развиват и обогатяват срещите с производителите и ценителите на еликсирната напитка. Юбилейното издание на българското розе ще предложи на посетителите реколта Розе 2020 и 2019. Престижното жури отново връчва „Златен киликс“ на най-доброто вино. Тази година наградата отиде при винопроизводител от Розовата долина. Традиционният форум в програмата на Празника на розата среща винопроизводители от различен мащаб с ценители. Събитието се провежда в Народно читалище „Искра – 1860“ и ще продължи два дни.

 

Научна конференция и изложение на парфюми в Музея на розата

В Музея на розата бе дадено начало на двудневно парфюмерийно изложение на парфюми и продукти от етерични масла под мотото „Направи си аромат“. Паралелно, в конферентната зала на музея се срещат учени по темата „Българската маслодайна роза – история, традиции, наука“. Форумите дават уникалната възможност на всички, свързани с козметичния бизнес да представят своите продукти, да презентират компанията си, да се включат в дискусиите и да обменят опит с експерти в този бранш в период от годината, през който Казанлък се посещава от стотици хиляди гости.

В научния форум участват лектори и експерти, доказани професионалисти в парфюмерийната индустрия и в производството на етеричномаслени култури - Институт по розата и етеричномаслените култури - Казанлък, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Институт по оптически материали и технологии „Акад. Йордан Малиновски“ при БАН – София и др. Парфюмерийната борса, която дава възможност на посетителите сами да композират свой индивидуален аромат ще продължи и в неделния ден. Събитията са част от програмата на 118-ия Празник на розата в Казанлък.

 

В Казанлък гостуват наши побратими от Македония, Гърция и Полша

Кметът на Казанлък и представители на нейния екип се срещнаха в Зала №6 с официалните гости на 118-те Празници на розата от чуждестранните делегации на побратимените ни градове. Тази година в Казанлък гостуват делегации от Верия, Гърция, Кочани, Северна Македония и Ломжа, Полша. Галина Стоянова приветства своите гости и изрази благодарност, че дори в трудната 2020 година контактът между Казанлък и техните градове не е прекъсвал. „Загърбвайки пандемията, дай Боже, трябва да възстановим добрите инициативи.“, посочи тя.

Чуждестранните гости изразиха прекрасните си впечатления от празника в Казанлък и засвидетелстваното гостоприемство. Те изразиха готовност и желание за културен обмен и съвместно сътрудничество на разменни начала. Гостите от Кочани изразиха добрите си впечатления от гостувания при тях на фолклорни ансамбли от Казанлък и отправиха покана за традиционния Празник на ориза в Кочани в края на септември и началото на октомври тази година. От Верия обмислят как да представят Роза Дамасцена и продукти от нея на техния пазар. От полския град Ломжа изразиха надежда, че добрите приятелски отношения с Града на розите, които са почти тригодишни, скоро ще прераснат в официално побратимяване. От управата на Ломжа обмислят оформяне на кръгово кръстовище с казанлъшки рози, за да имат в града им своето присъствие Казанлък и България. Идеята на казанлъшката управа е във фокуса на съвместните събития да са местните хора в различни сфери, за да могат да се опознават по-добре – размяна на изложби, музейни посещения и др. „Да споделяме идеи и да ги осъществяваме“, пожела Галина Стоянова.

 

ljfsre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Откриването на Фестивала на розето - неотразимата Ани Дундакова в действие!

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>13°C
Предимно слънчево
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: югозапад
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg