Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Над 10 000 гости от близо и далеч дойдоха, за да се насладят на аромата на приказната ни Долина

cdxsaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Повече от десет хиляди души от България и света се събраха днес, за да станат съпричастни с красотата на Розовата долина и духа на нейните хора. Празнуваха надеждата, младостта, красотата, традициите на Казанлък и на България. Казанлъчани показаха на своите гости живите си традиции, споделиха красивите си емоции и гостоприемно ги зарадваха с пищно шествие в центъра на града. Начало на Дефилето на аромата и красотата дадоха Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова и нейните подгласнички Тиара Братованова и Ивона Габарова и нежните малки Принцеси на розата от тяхната свита. Красавиците преминаха през централния булевард за радост на хилядите си почитатели.

Сред официалните лица на празника бяха българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова с делегация от посолството, посланикът на Япония Н. Пр. Нарахира Хироши, Н. Пр. Латифа Беназза, посланик на Алжир в България, Н. Пр. г-н Санджай Рана, посланик на Индия, посланикът на Виетнам Н. Пр. г-н Доан Туан Лин с делегация, словашкият посланик Н. Пр. г-н Мануел Корчек, румънският посланик Н. Пр. Бръндуша Предеску, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, гости от побратимените на Казанлък градове Верия - Гърция, Кочани - Македония, приятели от Ломжа - Полша и др.

В началото на шествието своята благословия към съгражданите си даде дядо Киприан. „Колко радост, красота, настроение, мир и любов цари днес в Казанлък“, възкликна владиката. Той спомена горчивата 2020 година, но посочи: „Ето днес Бог благослови да сме отново заедно! Отново да засвидетелстваме любовта си към вярата, към Родината и нашия български род докато има българин да пази тези семейни и християнски традиции и добродетели. Да е благословена Майка България и нейното най-свидно чедо – винаги благоуханният и красив Казанлък! За много и благодатни години!“

Празничното шествие за малки и големи беше исторически белязано от Купата на футболната аматьорска лига, която „Розите“ завоюваха за първи път, за огромна радост на своите съграждани, в навечерието на кулминационните тържества. С ценния трофей в пъстрите редици на дефилето преминаха и победителите на ФК „Розова долина“.

Кулминационният празничен неделен ден започна в китните розови градини край Казанлък, за да споделят домакините българските обичаи с многобройните чуждестранни гости, да усетят те атмосферата на пъстрия ритуал „Розобер“ и „Розоварене“, да почувстват магията на българското хоро.

………………………….

За празничния дух на казанлъчани допринесе и организираното творческо ателие "Да нарисувам Роза", което бе една от атракциите на Галерия "Ателието" по време на Празника на Розата. В четири поредни дни децата на школа "Арт линия" рисуваха рози върху стъкло и коприна със своите учители, художниците Ваня Запрянова и Росен Дончев. С цвят, настроение и вдъхновение бе изпълнено ателието, а през тази седмица и с много рози.

ya

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>16°C
Предимно слънчево
Температура: 16°C
Усеща се като: 16°C
Вятър: югозапад
Сила: тих, 1.2 m/s

Времето със sinoptik.bg