Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

НЧ „Светлина 1861“ чества 160-годишен юбилей

plaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

На 26. юни Народно читалище "Светлина 1861" в град Шипка тържествено чества своята 160-годишнина с изложба, посветена на историята на читалището. Събитието протече изключително емоционално и се превърна в истински празник за всички присъстващи. Специалните гости от ученическия духов оркестър към СУ „Любен Каравелов“ град Копривщица и Васил Денев – наследник на рода Шипчанови, живеещ в

Америка, зарадваха гостите на събитието с виртуозни музикални изпълнения на любими български песни, а Вокална група „Възраждане“ с ръководител Нина Краут показа за пореден път майсторството на самодейните колективи към читалището. Официален гост на събитието беше проф. Емилия Друмева, съветник на президента Румен Радев, която връчи на председателя на читалището Татяна Косекова плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България. Поздравителен адрес и цветя изпрати и министърът на културата проф. Велислав Минеков с пожелание с помощта на местната общност и на Министерство на културата читалището да посрещне още много значими годишнини, заразявайки с възрожденски ентусиазъм и искрата на познанието младите умове на България и осветявайки пътя им напред. Съюзът на българските читалища също удостои читалището в Шипка със своя почетен знак.

Председателят на читалището Татяна Косекова връчи грамоти на заслужили самодейци и читалищни дейци и благодари на всички, допринесли със своя доброволен труд и дарения за осъществяване на ремонтите през последните месеци, чрез които сградата на читалището светна за юбилея и поднови салона и фоайето си, превърнато в модерно изложбено пространство. Изложбата „160 години Светлина. Постоянството постига идеята“ показва изключително интересни снимки, факти и архивни документи и ще остане до месец септември, когато в Шипка ще се проведе за трета поредна година „Шипка Фест“ от 3. до 6. септември.

Юбилейните чествания на НЧ "Светлина 1861" продължават с Първи ножарски събор, който се открива този петък 2. юли от 10 часа в Чирпанлиевата къща. Съборът ще продължи три поредни дни и има за цел да възроди интереса към ножарството – традиционен шипченски занаят. По време на събора гост майстори от цялата страна ще покажат различните етапи от изработката на един нож и тънкостите на занаята, а в Чирпанлиевата къща ще може да се види изложба на автентични ножове, изработени от старите шипченски майстори.

Летния културен календар на читалището включва също изложба на художничката с шипченски корени Севда Потурлян, която чества 50-годишен юбилей тази година, представяне на книгата на историка Данчо Данчев от Шипка, дългогодишен директор на Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“, премиера на филма „Елвира – по следите на една съдба“ на киноклуба към читалището, художествен пленер с благотворителна цел „Светлина за Шипка“ по проект към регионален грант на Виваком.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>29°C
Предимно слънчево
Температура: 29°C
Усеща се като: 29°C
Вятър: югозапад
Сила: безветрие, 0.2 m/s

Времето със sinoptik.bg