Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Пеньо Терзиев бе един широко скроен визионер. Скърбим

terГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Отиде си от този свят една широко скроена, възрожденска личност, направила много за Казанлък. През своя неспокоен живот филологът Пеньо Терзиев е извършил много и запомнящи се дела: предал е на много казанлъшки деца любовта си към Словото, издавал е ученически литературен вестник, работил е за кино-просветата ни, бил е член на редколегията на възроденото казанлъшко списание за литература и

култура „Кула“. Но неговото най-голямо и неразрушимо дело е свързано с Чудомир и популяризирането на неговото творчество. Като дългогодишен директор на Литературно-художествения музей „Чудомир“ той свърши много работа, но най-запомнящото се негово „дете“ ще останат мащабните Чудомирови празници, които и досега карат цяла България през последната седмица на месец март да говори за Града на розите и за Големия нашенец. Създадената от него фондация „Чудомир“ наистина бе национална и включваше в управителния си съвет един от най-големите светила в българската култура и литература.

Пеньо редактира и публикува знаменития Дневник на Чудомир; организира и осъществи преводите и изданията на Чудомир на всички балкански езици, а изложбата с веселите нашенци обиколи както Балканите, така и всички значими столици на Европа.

Да, такъв беше Пеньо Терзиев. Голям. И не само Бузовград и Казанлък, дори и България му беше тясна. И като всеки визионер, той също дразнеше по-дребните душици.

Прощавай и почивай в мир, приятелю!

Ти даде много на Казанлък, да видим дали Градът на розите ще се сети да ти въздигне поне една паметна плоча…

 

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>11°C
Ясно
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg