Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Много казанлъчани се поклониха пред паметта на войводите и техните четници

hasasГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Със свеждане на глави пред подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и смелите им четници започна официалното честване за отбелязване на 153 години от славната битка на четата на връх Хаджи Димитър. „Тази година успяхме да се съберем отново тук, на този чутовен връх“, отбеляза в словото си д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа“. „Тук тези самоотвержени български юнаци губят

сражението, но в крайна сметка печелят войната. Защото случилото се тук отваря пътя към свободата, изгряла само десет години по-късно“, посочи д-р Ангелов. Той отбеляза, че Хаджи Димитър се превръща в легенда още приживе, може би за това допринася и прекрасното едноименно стихотворение на големия Христо Ботев. Публиката си припомни приемствеността на делото на четниците с делото на Левски и създаването на революционните комитети. „Да помним тяхното единство зад свидната цел за българската свобода! Заветът на Хаджи Димитър е жив и ние сме длъжни да отдадем почит! Да се равняваме по тях!“, призова директорът на НПМ „Шипка - Бузлуджа“.

Честванията започнаха със заупокойна панихида в памет на героите отслужена от свещеници от казанлъшката духовна околия. Членовете на Национално дружество „Традиция“ представиха историческа възстановка на славната битка. Възстановката бе подготвена от Регионален клуб „23 ПШП – Казанлък“, с участието на регионални клонове на дружеството в цялата страна. Събитието бе уважено от заместник-кмета Драгомир Петков, командира на 61. Стрямска механизирана бригада генерал Деян Дешков, общински съветници, предтавители на Общинското ръководство, културни институти, патриотични организации и родолюбиви граждани. Всички те се поклониха пред паметника на Хаджи Димитър и поднесоха венци и цветя. Честването завърши с освещаване на традиционния обреден курбан. 

Тържественият съботен ден започна с едновременно поднасяне на цветя пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. „23 пехотен Шипченски полк“, пред паметника на четниците Христо Янъков и Стефан Орешков на площад „Севтополис“ и пред Паметника на загиналите казанлъчани през войните в парк „Розариум“. Организатори на историческото събитие са Община Казанлък, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, Исторически музей „Искра“ и Регионален клуб „23. пехотен Шипченски полк“. 

 

vds

 

 

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>27°C
Предимно ясно
Температура: 27°C
Усеща се като: 27°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 1.7 m/s

Времето със sinoptik.bg