Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Много културни събития ще примамят публика от близо и далеч в Казанлък

nestГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Вече се съзира на хоризонта 16-ото издание на Празниците в Долината на тракийските царе. Въпреки че празничните събития по календар започват още на 23. август, по традиция началото на културната фиеста съвпада с връчването на наградата на името на проф. Александър Фол вечерта на 3. септември от 20:30 ч. Тази година публиката на открита сцена до тракийската гробница в парк „Тюлбето“ ще има възможността да се потопи в атмосферата на отминалата епоха със спектакъла на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ „Мистериите на траките – Орфей“.

За първи път в Празниците ще се включи и Старозагорската опера; на открита сцена край язовир „Копринка" ще може да гледате: На 4. септември - Приказната ТУРАНДОТ – опера с кукли, на 5. септември - музиката на Стинг в концерта STING THE OPERA, на 6. септември - танцовата драма НЕСТИНАРКА под звездите.

От 23. август до 6. септември, наред с изложби, библиотека на открито и арт работилница, традицинния бодиарт, празничната програма на 16-те Празници ще ви предложи още няколко разнообразни културни преживявания, които ще бъдат с вход „свободен“ за жителите и гостите на Казанлък.

На 26. август от 18:00 часа в зала „Иван Милев“ на Инфоцентъра изтъкнатата наша диригентка, кинорежисьор, публицист и създател на камерен ансамбъл "Йоан Кукузел" - Таня Доганова Христова ще представи своята книга за историята и създаването на хора, прославил далеч зад граница българската хорова култура. След представянето на книгата с музикална програма в камерен състав ще се включат най-представителните казанлъшки хорови формации - Смесен хор "Петко Стайнов" при НЧ „Искра 1860” с диригент Младен Станев и Смесен камерен хор "Севтополис" при НЧ "Възродена Искра 2000" с художествен ръководител Дора Кошева.

 Вечерта в четвъртък в "Музей на фотографията" ви очаква традиционната сбирка на клуб "Киноманияк", а от 20:30 часа ще започне прожекцията на музикален филм.

 "Спомен за Тони" е събитието, което ще събере всички приятели, колеги, съмишленици и любими хора на Антонина Стойнова - музикант, общественик, дългогодишен културен деятел в нашия град, телевизионна водеща на обзорно културно предаване в телевизия "7 дни", с която всички се сбогувахме преди 10 години. Събитието ще се състои в "Музей на фотографията от 18:00 часа на 27. август, петък, и ще включва кратък документален филм за Тони и музикална програма, с участието на студенти от НМА "Панчо Владигеров" - София.

 На 1. септември, сряда, в уютната атмосфера на Алиолувата къща ще се проведе гала-концертът на лауреатите от националния конкурс "Магията любов". Той включва награждаване както на автори на поетични творби, така и на песни с любовна тематика. Тази година в конкурсната програма участват бардове от цялата страна. Жури, съставено от изявени културни дейци от община Казанлък, ще отличи най-добрите автори на поетична лирика и песни. Входът е свободен за всички жители и гости на Казанлък. 

 В неделя, на 5. септември, в двора на Литературно-художествен музей "Чудомир" от 11:00 часа ценителите на стойностната музика могат да се насладят на концерта на дуо „Карагеоргиеви“. Неделното матине със заглавие "Закуска на тревата" включва популярни пиеси, джазови стандарти и авторски произведения, изпълнени от Цвета Карагеоргиева - саксофон и Николай Карагеоргиев - китара. Двамата музиканти са възпитаници на музикалната академия в Цюрих - Швейцария и са сред най-търсените млади инструменталисти в България.

 

iuutrt

 Предварителната продажба на билети за събитията започва от днес на касата на Билетния център в Културно-информационния център на ул. „Искра”№4. Цени: централен сектор – 20 лв., странични сектори – 10 лв. (В празничната програма платените събития са изрично отбелязани със *(звезда). Всички останали събития в програмата за Тракийски празници 2021 са безплатни.) Телефони за контакти:  0431/99553,  +359 885771464

 

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>21°C
Променлива облачност
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 3.0 m/s

Времето със sinoptik.bg