Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме
Уникален шанс за дегустация на бутиковата серия вина на изба "Кортен"
merlo_kАнна ДУНДАКОВА 

Богат меценат, попаднал в трудни икономически времена, продал своята колекция  от произведения на изкуството, но оставил непокътната колекцията си от отлежали вина. Когато го попитали защо е продал великолепните картини и статуи, а е оставил старите вина, той отговорил засегнат: ”Човек може да оцелее без изкуство, но не може да живее без култура!” 

Има винопроизводители, които по-често се стремят да  пишат по страниците на новата  винена култура на България и този петък ще ви представя един такъв - Изба “Кортен”. Тя е част от голямото семейство на Домейн Бойар, разположена е в лозаро-винарския район “Тракийска низина”. Известна е с прилаганите методи на микровинификация и с емблематичните си червени вина. В Кортен разполагат с отлична система за охлаждане на мъст и вино, която позволява да се прилагат съвременни винарски практики,като студена мацерация в резервоарите. Вината отлежават в 2300 американски и френски бъчви – задължително условие при винификацията и производството на премиум вина. 

През 2003 г. стартира проект за бутикови вина, от който се родиха забележителните вина от серия Solitaire. През 2007 се доразви идеята, базирана на методите, прилагани във Франция, по-специално с така наречените вина “vins de garage”. За целта се съчетаха практики на лозарство с винарство, за създаване на вина, които са уникални със своя характер и произход. Гроздето за тези вина е от избрани и контролирани лозя в региона. Ръчно браното грозде се събира и транспортира в касетки, а след това се винифицира в малки дъбови ферментатори от 600 л. Всички важни за качеството на виното дейности, като потапяне на шапката и пресоване в кошова преса се извършват ръчно. Последното бижу на бутиковата винарна са Single Vineyard Wines by the Winemakers - вина Кортен. Те са резултат от дългогодишната селекция на отделни лозя в Южна България. Това са уникални вина, с модерна концепция, изключителна индивидуалност, силен характер и богато съдържание, които ярко отразяват авторският почерк на енолозите Капка Георгиева и Димитър Панов 

Сира Сингъл Винярд 2012 г. 0,75 л. Домейн Бойар, Кортен, България

Korten Wines by the Winemakers Syrah Single Vineyard 

Цвят – Тъмнорубинен цвят и пурпурна дълбина.

Аромат – Виното има интензивен аромат с покоряваща  плодовост – черна череша, тъмна стафида и  ефирна, барикова зрялост.

Вкус – Вкусът показва сила, концентрация, богата структура и мощен, пикантен финал. Има отличен  енотечен потенциал.

Виното е великолепен избор за избрани месни специалитети от патица, пуйка, фазан, свинско, агнешко, говеждо, едър дивеч, сухи деликатеси и твърди сирена. Сервира се със стайна температура. Алк.: 14.5

Мерло Кортен Сингъл Винярд 2012 г. 0,75 л. Домейн Бойар, Кортен

Korten Wines by the Winemakers Merlot Single Vineyard  2012

Произход: Селектиран лозов масив.

Гроздобер: 7 Септември 2012 г. 

Цвят – Приятен рубинен цвят с топъл оттенък.

Аромат – Виното има приятен букет с нюанси на череша, сладки подправки и елегантна барикова зрялост.

Вкус – Вкусът показва добро начало, дължина и пълнота с мазна структура, галеща мекота, много добра хармония и траен спомен.

Лимитирано количество от 2142 бутилки.

Виното е комплимент за избрани блюда на националната кухня, както и вегетерианска храна, паста, пица, свинско, агнешко, телешко, барбекю, дивеч и твърди сирена. Сервира се със стайна температура.

Каберне Совиньон Сингъл Винярд 2012 г. 0,75 л. Домейн Бойар, Кортен

Korten Wines by the Winemakers Cabernet Sauvignon Single Vineyard 2012

Произход: Селектиран лозов масив.

Гроздобер: 25 Септември 2012 г.

Цвят – Наситен рубинен цвят.

Аромат – Има изкусен букет с нюанси от черни плодове и благороден дъб.

Вкус – Вкусът има силно начало, покоряващ обем с много добра структура и дължина. Виното е хармонично с пикантен финал, апетитен спомен и осезаем потенциал за стареене.

Отлежаване: 16 месеца в подбрани френски дъбови бъчви.

Лимитирано количество от 2178 бутилки.

Съчетава се много вкусно с разнообразна храна и е изключително подходящо за традиционните месни блюда на българската кухня, избрани колбаси, месни специалитети, дивеч и зрели сирена. Сервира се със стайна температура.

Истинско Коледно предложение! 

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg