Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Днес се проведе онлайн заседание на ръководното тяло на района с участието на министър Балтова

rosГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Общо събрание на Организацията за управление на туристическия район „Долината на розите“ (ОУТР) се проведе днес онлайн. Участие в срещата взеха служебният министър на туризма Стела Балтова и членове на нейния екип. „За нас е отговорност и удоволствие да бъдем с вас днес“, поздрави тя участниците в срещата и подчерта, че маркетингът на туристическите дестинации, каквато е ОУТР, е основен приоритет

за Министерството на туризма.

Кметът Галина Стоянова, в качеството ѝ на председател на Управителния съвет на ОУТР приветства колегите си от другите общини в туристическия район. Тя изрази удовлетворение, че в деня на свети Мина – закрилник на семейството - Общото събрание се провежда при пълен състав. Тя представи акцентите на Маркетинговата стратегия на туристически район „Долината на розите“ 2021 – 2024, а именно - да създава възможности за взаимодействие между местната власт, бизнеса, НПО и други институции за цялостен маркетингов продукт в района. Пред участниците в срещата Стоянова съобщи, че предстои историческият паметник на връх „Хаджи Димитър“ да бъде приобщен към визията за развитие на туризма в региона, тъй като вече има заповед на културния министър за статут на паметник на кулутрата от национално значение.

Единодушно Общото събрание одобри едноцветно лого на организацията с бял вариант и девиза на ОУТР - „Традиция и съвременност“. Нов член - Община Николаево - се присъедини към туристическия район след пълното съгласие на останалите членове от 19 общини. Така и николаевци ще участват на първото публично представяне на конкретните възможности за туризъм на туристическия район „Долината на розите“ през февруари 2022 година по време на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА“ в София. От Министерството на туризма заявиха готовност за съдействие за представяне на конкретни проекти, на базата на разработената и приета стратегия за идната година.

Малко история - съгласно Закона за туризма, територията на страната е разделена на обособени територии - туристически райони - с цел формиране на регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг. Според обновената през 2015 г. Туристическа карта на България, в района  „Долина на розите“ се включват 19 общини: Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч. За център се определя гр. Казанлък.

„Долината на розите“ е шестият регистриран туристически район в страната. Според основната и разширена специализация на туристическите райони, „Долината на розите“ ще бъде с фокус върху здравния и културен туризъм: балнео, СПА и уелнес туризъм, културно-познавателен и фестивален туризъм, приключенски и екотуризъм, планински пешеходен и рекреативен туризъм, винен туризъм.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg