Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

На тази дата преди 18 години бе открит и осветен войнишкият паметник в селото

lrrГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес, 19. ноември е Денят на сухопътните сили на Българската армия. Празникът бе почетен с вълнуващо тържество в село Копринка; повод за това честване бе и 18-годишнината от откриването на Паметника на загиналите 40 местни жители, дали живота си във войните за освобождението и обединението на нашето свидно отечество Майка България. Интересна и уникална е историята на този

монумент. През 2002 година за първата копка на паметника в центъра на Копринка се събират военни аташета /или техни заместници/ от 11 държави, сред които Украйна, Китай и Виетнам. Всеки дипломат прави и сериозно финансово дарение за паметника. В основата на тази знаменателна сбирка стои казанлъчанинът Йордан Маринов, който поддържа отношения с дипломатическите мисии в София.

Днешното тържество бе уважено и от актуалния украински аташе по въпросите на отбраната полк. Дмитро Лукашук и от Олександр Бадзюк – военен и военноморски аташе. Честването бе организирано от местното читалище „Пробуда 1920“, а две момичета разчувстваха всички присъстващи, прочитайки вълнуващото писмо на една своя връстничка от с. Медвен от 1915 година, адресирано до героите от Балканската и Междусъюзническата войни.

Присъстващите поднесоха цветя и се поклониха пред паметта на своите 40 съселяни-герои. За упокоение на душите на юнаците бяха преляни с вино и вода основите на монумента, където е положена пръст от бойните полета, където са проливали кръвта си българските юнаци, сред които има християни, но и мюсюлмани.

 

ree

 

 

  

 tgt

 

   kij

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg