Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

На 1. декември преди 125 години в Града на розите е роден даровитият ни композитор

zaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

С поклон и поднасяне на венци и цветя Казанлък почете великия си съгражданин акад. Петко Стайнов. Пред бюста-паметник на големия композитор в двора на професионална гимназия „Петко Стайнов“ се преклониха представители на Община Казанлък, на всички културни институти, хористи от едноименния казанлъшки смесен хор, ученици и преподаватели. На днешния първи декември отбелязваме 125 години

от рождението на великия български композитор, оставил ярки и незаличими следи в българското музикално изкуство. Петкостайновите музикални дни традиционно се организират от Община Казанлък и фондация „Петко Груев Стайнов“ около рождената дата на композитора. Но през 2020 и 2021 години националното хорово събитие е съобразено с въведената противоепидемична обстановка в страната.

Юбилеят на големия ни композитор ще бъде почетен и в Града на липите. На 2. декември от 18 часа във фоайето на Операта, съвместно с Фондация “Петко Стайнов” и Исторически музей „Искра“ - Казанлък, в специална вечер ще бъде представен неговия значим принос в българската музикална култура. Специален акцент са факсимилета на оригиналите на най-известната му творба „Тракийски танци”, както и симфоничната поема „Тракия”, за чиято балетна версия, поставена през 1943 г., свидетелства цветна снимка на акварелния ескиз на декора ѝ от Дечко Узунов. Представена е и дейността на Петко Стайнов като директор на Софийската опера и като основател на дружеството на българските компонисти „Съвременна музика”. Показана е значителна част от държавни отличия и грамофонни плочи с с негови произведения.

Изложбата ще бъде открита от внука на Петко Стайнов, носещ неговото име и Иво Косев - уредник в музея в Казанлък. Публиката ще има възможност да види и документалния филм „120 години Петко Стайнов“. В него участват: арх. Стефан Стайнов - син на композитора и председател на УС на Фондация "Петко Стайнов", членовете на УС на Фондацията проф. Пламен Джуров, проф. Теодора Павлович, проф. Елисавета Вълчинова-Чендова, проф. Виктор Чучков и Иво Косев.

 

  

 tgt

 

   kij

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg