Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Флагът на Павел баня също се развя днeс на най-високия африкански връх

pavГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Тази сутрин след трудно и епично нощно изкачване Мая Иванова и Кольо Кавръков от Павел баня, с подкрепата на още трима алпинисти от Стара Загора, достигнаха до обкръжения с вечни ледници връх Ухуру в планината Килиманджаро – най-високата точка на африканския континент - и развяха флага на България и Павел баня. Двете знамена им бяха връчени от кмета Иса Бесоолу, преди да тръгнат за

експедицията, съобщиха от пресцентъра на курортната община.

„Мисията е изпълнена! - обявиха павелбанци. - Нека поздравим нашите трекинг туристи за успеха!“

Килиманджаро е планински масив в Североизточна Танзания, образуван от три изгаснали вулкана – Шира на запад с надморска височина 3962 m, Мауензи на изток с височина 5149 m и геоложки най-младият Кибо, разположен между тях, чийто най-висок връх Ухуру има височина 5895 m. Освен като най-високата планина на континента, Килиманджаро е известен и със своята ледникова шапка, която прогресивно намалява от началото на 20. век и е възможно да изчезне напълно през следващите десетилетия. Причина за това са намалелите снеговалежи, обяснявани както с глобалното затопляне, така и с обезлесяването.

Очаква се Мая и Кольо да се завърнат на родна земя в неделя, когато ще разкажат за преживяното и ще разкрият подробности за предстоящото им щурмуване на първенеца на Европа в Кавказ – връх Елбрус.

 

  

 tgt

 

   kij

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg