Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Хот нюз от информационна агенция "Кака Сийка & Тана Папучкина"

balfГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Казанлъшката легенда Ненко Балкански гостува в Пловдив

„Ненко Балкански (1907–1977). Банално изкуство“ – така е озаглавена изложбата на големия казанлъшки художник, с която Художествена галерия – Казанлък гостува в Пловдив. Изложбата ще се открие на 17. декември с вернисаж от 17:00 до 19:00 ч.

Тя ще остане в артистичния пловдивски квартал „Капана“ до 23. януари 2022 година. Куратори на експозицията са директорът на галерията ни Пламен В. Петров и уредникът Катя Христова.

По своя замисъл изложбата е своеобразна ретроспектива на Ненко Балкански, в която с неповторимо живописно майсторство е въплътена тъкмо баналността на битието. От погледа към селския двор, в който всичко напомня за миналото на автора – за детството, за недоимъка, за игрите и сълзите на съзряването и първите вълнения на сърцето, до тишината на мъртвата природа и разгърнатия вестник „Литературен фронт“, върху който в цялата си възможна живост е разстлана сякаш ритуално купчина осолена риба. В изложбата са включени и серия от платна на художника, в които жанрово се вплитат интериор, пейзаж и натюрморт. Ненко Балкански напипва пулса на своето време като малцина други в родния ни контекст. Обръща се към прозаичното, към собствената си делничност, където нещата, „оголени в тяхната очевидност, добиват жестоката необходимост да бъдат изкуство“.

 

Деца направиха коледен базар, за да си издадат пъстра книжка

Уникални коледни подаръчета за всички от сърце ръчно направиха децата от школа "Арт линия", за да сбъднат една своя мечта . А именно - да издадат своя книга. Благотворителната инициатива "Духът на Коледа" на галерия „Ателието“ тази година ще подкрепи красивата идея на малките, талантливи свои художници. В Коледния базар, представен в галерията, можете да видите и да закупите: ръчно рисувани картини върху дърво и коприна, стъклени картички и часовници, керамични камбанки и играчки за елха, снежковци от вълна. Изберете своя малък коледен подарък, с който ще зарадвате скъп човек . А така ще сбъднете и детската мечта за издаване на една красива и цветна книга.

 

Нови награди спечелиха малките литературни „светлинки“

Отново на призови места се класираха учениците от клуб „Светлини сред сенките” при ОДК „Св. Иван Рилски”, този път в литературната надпревара в един от най-престижните национални конкурси, организиран от МОН и НДД – „От Коледа до Васильовден”. В първа възрастова група Рая Енева грабна първата награда с коледната си приказка, а в раздел поезия Версавия Янкова се класира на второ място. При най-големите, на първо място за разказ е отличен Йоан Иванов. А 8-годишната „светлинка“ Ралица Спасова спечели поощрителна награда, в голяма конкуренция, в първата възрастова група на литературния конкурс „Писмо до моя герой”, организиран от НЧ „Св. св. Кирил и Методий” от Бургас.

 

Откриват четвъртия Салон на казанлъшките фотографи

За участие в селекцията на изложбата на четвъртото издание на Салона на казанлъшките фотографи се представиха 109 фотоси от 49 автори. От тях 20 са черно-бели творби. За поредна година той се организира от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Града на розите. След журиране на представените работи комисията с председател ф.х. Бедрос Азинян селектира 42 творби от 33 автора. Изложбата ще бъде открита на 16. декември /четвъртък/ от 17:30 часа в залата на МФСВИ при съблюдаване на всички изискуеми противоепидемични мерки за сигурност.

 

Театър "Любомир Кабакчиев" ще има собствена зала за представления

Направена бе първа копка за построяването на гримьорни помещения към зрителната зала в Община Казанлък. Целта е общинският театър "Любомир Кабакчиев", след дългогодишния епичен конфликт между читалище "Искра" и Общината, най-после да се сдобие със собствена база за репетиции и представления.

 

  

 tgt

 

   kij

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg