Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Но щастието се усмихна на 20-годишния Борислав Димитров. В Стара Загора кръстът бе изваден от гимназист

xuwdГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Църковният празник Богоявление започна с отслужване на света Божествена литургия от казанлъшки духовници в храма „Свети пророк Илия“. Велик Богоявленски водосвет бе отслужен във всички православни храмове в община Казанлък. 20-годишният казанлъчанин Борислав Димитров извади кръста, хвърлен в студените води на Старата река от отец Николай. Той сподели, че скача за първи път,

но няма да е за последно. „Въпреки че съм премръзнал, съм горд, че участвах! - призна тазгодишният щастливец и пожела на всички българи да са здрави и да пазят традициите си.

В Богоявленския ритуал тази година участваха 35 смели мъже, сред които най-малкият беше именникът Йордан Калайджиев, който е само на годинка и половина.

Два пъти присъстващите почетоха паметта на един от най-дългогодишните участници в Богоявленското тържество – пилотът Йордан Йорданов, рекордьор по участие в обичая на Йордановден, който ни напусна без време. Преди хвърлянето на кръста в реката от отец Николай всички сведоха глава в едноминутно мълчание, а след спасяването на кръста всички мъже във водите на Стара река дружно се поклониха в памет на Данчо и после заиграха ледено хоро. Сред гостите на ритуала за Йордановден бе сестрата на покойния Йордан – Бояна, която навръх имения си ден поздрави Борислав за шанса да извади кръста. Ритуалът за изваждането на Светия кръст от ледените води за здраве и благоденствие завърши с подаръци за всички смели момчета, дружно хоро и скандирания за обичания Данчо. Бог да го прости!

18-годишният Дилян Запрянов от Стара Загора хвана Богоявленския кръст в Града на липите. Ученикът от ПГСАГ „Лубор Байер“  скача за втори път. От 4 месеца тренира бокс, а преди това се е занимавал активно с фитнес. 28 бяха смелчаците, които скочиха в ледените води на „малкото езеро“ в Стара Загора. В края на ритуала всички те изпяха българския химн. Празникът започна в катедралния храм „Св. Николай“, с отслужването на Утреня и св. Златоустова литургия, възглавени от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. В парк „Йордан Капсамунов“, до комплекс „Езерото“, бяха извършени Велик Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена на Втора Тунджанска механизирана бригада.

На утрешния 7. януари, когато църквата почита Св. Йоан Кръстител, митрополит Киприан ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък.

 

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg