Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Над 5500 бойци и офицери от армията на Руската империя напояват с кръвта си Долината на розите

xuuhГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес пред монумента на мястото на решителната битка край Шейново се събраха признателни българи, за да почетат паметта на загиналите за нашата свобода. Сред присъстващите бяха шейновци, казанлъчани, членове на дружеството за българо-украинска дружба от Града на розите, директорите на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ и ИМ „Искра“, журналисти. Отец Теодор отслужи заупокойна молитва за

героите, дали живота си за свободата на българския народ. Шейновската кметица Петя Лейкова припомни в словото си детайли от знаменитата битка, довела до освобождението на Долината на розите, а и на цяла Южна България. След падането на Плевен са освободени значителни руски сили за всеобщо настъпление през Стара планина. В края на декември 1877 г. Южният отряд на руската армия с командир генерал-лейтенант Фьодор Радецки преминава Стара планина при трудни зимни условия и пристъпва към изпълнение поставената му задача – разгром на Централната турска армия с командир Вейсел паша от 26 768 офицери и войници и 83 оръдия. За изпълнение на задачата Южният отряд е разделен на три отряда: Ляв отряд с командир генерал-лейтенант Николай Святополк-Мирски от 18 800 офицери и войници, и 24 оръдия; Централен отряд с командир генерал-лейтенант Фьодор Радецки от 11 500 офицери и войници, и 50 оръдия; Десен отряд с командир генерал-лейтенант Михаил Скобелев от 15 840 офицери и войници, и 14 оръдия. Идеята на командването е Централният отряд да ангажира войските на връх Свети Никола, а левият и десният отряд, чрез обход, да се явят във фланг на укрепения лагер при Шипка – Шейново и да го разгромят.

Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия от 3 паши, 765 офицери и 22 000 войници. Броят на убитите е 4000 души офицери и войници. Османската империя се лишава от най-боеспособната си армия. Открит е пътят за настъпление в Тракия и към Одрин. Общите загуби на армията на Руската империя са над 5500 убити и ранени офицери и войници.

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg