Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

„Не целете да се превърнете в успял човек. Бъдете стойностен човек!“ – съветва Алберт Айнщайн

ledtgИван ВЕЛЧЕВ

Научихме, че Община Казанлък започва проект, наречен "Аз успях, можеш и ти", с който ще издири и популяризира хора, които са успели в своя живот/!!/ и могат да бъдат вдъхновение за своите съграждани. Сега внимавайте - какви хора щели да бъдат във фокуса на вниманието на проекта: популярни, заслужили личности на Казанлък, които тихичко в своя живот постигат големи успехи, без много шум и без да са в

центъра на медийното внимание! Тези успели казанлъчани щели да ни гледат от билбордове!

Дотук добре. Само че сега започват въпросите. След като първата номинирана е Живка Ролева, която е победител в телевизионния формат „Фермата“, как така тя се вписва в една от целите - „да не са в центъра на медийното внимание”?! Напротив! Общината съвсем умишлено е поканила тази, която стана център на медийно внимание и не постигна своя успех ”тихичко”!

Никой досега не е разбрал:

какви са критериите на този проект и кой определя

на база на тези критерии имената на „успелите”?

Ще започна с критериите. Изрично искам да заявя, че има огромна разлика между човек, който е постигнал успех в дадено начинание /състезание, проект и т.н./ и „успял в живота човек”! И тъй като Общината сама е посочила, че става въпрос за хора, „които са успели в своя живот”, искам да ги попитам: с какво точно Живка е успяла в своя живот, а не само в състезанието? И как някой отвънка разбра, че тя е успяла в живота си?

"Успял човек е този, който може да построи постоянна основа с камъните, които другите хвърлят по него." Това казва Дейвид Бринкли, американски журналист/

 Има някои елементарни истини, които не могат да се пренебрегнат.

Успехът, както повечето неща, е различен при всеки определен човек и зависи от личната гледна точка, ценности и разбирания. Общото разбиране за успех е, че това е следствие от нечий труд в определена област, който носи известно удовлетворение, било то морално, финансово, лично, обществено и т. н. Представата за успех на един може напълно да се различава от нечия друга и считаният за успял от едни, други могат да определят като пропаднал.

Друг е въпросът, че лесно може да бъдеш определен като “успял”, стига да имаш скъпи вещи и да водиш охолен живот. Хората все по-рядко се питат как е придобито всичко това... важното е да го има. Финансовото удовлетворение измества моралното с доста бързи темпове.

Преди години дори и познатият ни Делян Пеевски се обяви за ”успял човек на 33 години”?! Май нямаме право да оспорваме това.

Има много дарители, които имат малки доходи и правят това искрено, с призвание. В същото време медиите се съсредоточават върху разни олигарси, които са натрупали богатство не по най-достойния начин! Аз съм бил често дарител на общинската библиотека и други каузи, но

в медиите бяха споменавани само

„Ротари клуб” и няколко фирми…

 Изключително важно е да се уточни: това ”успяване” само лично ли е, или има и някакъв принос за обществото? През 2013 беше проведено представително международно проучване Progress Index, направено от агенция Future Poll по поръчка на Johnnie Walker. Според него, 83% от нашите сънародници биха сe определили като успели само когато имат възможност да допринесат с нещо за общността си!

Аз не познавам Живка и се радвам, че тя успя на това състезание. Но нейният успех си е само неин, донесе ѝ и пари, и награди! Да, тя постигна личен успех, но означава ли това, че тя е „успял човек”?

Аналогичен е случаят с поставения на второ място шофьор на новата градска Линия №2 Петко Рачев, който с толерантното си отношение на пътя стана герой в пост в социалните мрежи на благодарна дама от Казанлък. Тя подробно разказа как той ѝ е отстъпил предимството, защото е предвидил задаваща се тапа в трафика. Чест прави тази постъпка на г-н Рачев, но подобни случаи има всеки ден. Това са благородни постъпки, но с какво се доказва, че този господин е „успял човек”?

 И за единия, и за другия случай си има други награди и отличия за благородство, но категорично не съм съгласен, че това са примери за „успели в живота„ хора!

 И така, идваме до вторият проблем: кой определя имената на успелите? Кметът? Общинският съвет? „Комисия в състав...”?

 Това е абсурдно! Не може някой друг да преценява дали аз съм успял! И именно това е огромната разлика между „човек с отделен успех в състезание” и „успял в живота човек”!

Бил съм и учител в мениджърските паралелки на СУ ”Екзарх Антим”. Имаше едно момче /няма да му споменавал името/, който беше много умен и добър ученик, но учеше без желание икономика. Защото сърцето му беше в… акордеона! Не само свиреше, но преживяваше това, което свири! След дипломирането замина за САЩ, учи висше образование и си създаде собствена фирма за... уроци по акордеон/нещо като нашите школи/! Ожени се за американка, има и деца. Познавам го, говорили сме. Той е в пълна хармония в живота, защото работи това, което обича и от тази любима работа издържа семейството си! Има любима съпруга! Никога не ми е говорил за пари и за американския живот, а за това, че се занимава с любимия му акордеон!

Тоест, да работиш любима работа е един от критериите за „успял в живота човек”! Ето защо аз считам именно него за УСПЯЛ В ЖИВОТА ЧОВЕК! Именно той и такива като него могат да служат като пример на много млади хора!

Ние сме уникална държава, в която наскоро се проведе и конкурс ”Будител на годината”. Що за идиотизъм?! „Будител” не е орден „Стара планина”, а широко народно признание! И ако говорим за благородство и дарения, Общината също действа доста „избирателно”, т.е. това пак да са или „наши хора”, или все пак публично известни, или да са бизнесмени или нищо подобно!

А някой да е чул името на Борислав Борисов?

Този човек има фирма за производство на бетонни блокчета за тротоари в с. Кънчево. Труди се денонощно. Но намери време и вложи много пари, за да направи селското гробище по-достъпно. С лична техника и личен труд, със закупени от него материали ремонтира разбития път до гробището, направи нова чешма и част от вътрешната алея! Това му струва много пари и време. И, за разлика от едно състезание, той не е спечелил нищо, но неговата постъпка има пряк обществен резултат и признание на съселяните му.

Някой да е чувал досега за него?

Уважение към Живка Ролева и Петко Рачев! Но хора като тях могат да бъдат отличавани и награждавани, без да се обявяват за „успели хора”. Има достатъчно форми и начини за това.

Защо написах този текст? За да предупредя, че ако този проект продължи така, без правила, той ще се изроди в познатите ни до болка „лични симпатии”! Общината трябва да конкретизира правилата и най-важното - ЦЕЛТА на проекта: „успели хора в живота” или „хора, успели в състезание”. Не бива да се бърка „успял в живота човек” с „почетен гражданин”, „мъж на годината”, „жена на годината”, „спортист на годината” и т.н.!

Защото може даже да забравим какво е това „успял човек”!

 

 

 

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg