Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Заради скъпия ток и Covid-19 оръжейницата в Казанлък спира работа

xwseХристо ХРИСТОВ

Целият наличен състав от близо 8000 работници и служители на казанлъшката оръжейница „Арсенал“ ЕАД излиза в отпуск от 17. януари, хората, които нямат платен отдих ще трябва да вземат неплатен. Срокът за затварянето е до 11. февруари, гласи заповед на изпълнителния директор инж. Ибушев, който изтъква, че на първо място сред причините за спиране на работата са високите цени на електроенергията

и последиците от поредната ковид-вълна. Решението за поредния локдаун в оръжейницата било съгласувано с лидерите на двата синдиката в предприятието – КНСБ и КТ “Подкрепа”. В заповедта се уточнява, че отпуските ще се зачитат за трудов стаж, осигуровките ще бъдат за сметка на работодателя. През този период от време работниците и служителите ще получат и ваучерите си за храна. При неотложна работа в завода, ще се прави списък на работниците, които да се допускат до територията на завода.

Отбранителната индустрия изключително се влияе от международното положение и политическа стабилност в света като цяло, а тези фактори влияят върху бюджетите за военна отбрана на отделните държави, коментират експертите. Дружеството е най-големия работодател на територията на Казанлък и няколко околни общини, там бяха привлечени на работа специалисти от почти от цялата страна и чужбина. Последното такова спиране на заводите е било през юли 2020 година. На официалната страница на оръжейницата заповедта не е публикувана, тя не може да бъде намерена и в страницата на ведомственото издание „Трибуна“, където в последното издание от края на м.г. има оптимистично изявление на генералния директор и председател на УС инж. Николай Ибушев. Няма яснота и дали е прекратена работата по изграждането на нова складова база в местността „Каракос“ край Мъжлиж, където се намира единият от заводите.

 

  

 lfswt

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg