Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

142 милиона са избитите от комунистите по целия свят

GYDXГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Със заупокойна молитва, отслужена от отец Константин в катедралния казанлъшки храм „Св. Иоан Предтеча“ демократичната общност от Града на розите почете паметта на жертвите на комунизма. Става дума за избитите от терористите на БКП преди 9.09.1944 година и след това, чак до свалянето на режима на Тодор Живков. Старозагорци също почетоха избитите от болшевишките палачи. Областният управител

проф. Наско Василев присъства днес на панихида в памет на пострадалите от комунистическия режим в България. През 2011 година 1. февруари е определен за Ден за почит към жертвите на комунизма по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. На тази дата преди 75 години, осъдени от Първи състав на така наречения Народен съд в София, смъртта си посрещат регенти, депутати, офицери, министри, общественици и други невинни жертви.

Панихидата бе отслужена в старозагорския храм „Св. Димитър“. Председателят на Съюза на репресираните в Стара Загора Димитър Митев напомни, че това е една от най-черните дати в българската история, която не бива да бъде забравяна от поколенията. Участниците в отбелязването на Деня на жертвите на комунизма поднесоха венци и цветя пред Паметника на избитите духовници и църковни служители, който се намира в двора на църквата.

Различните изследователи посочват различни цифри за жертвите на БКП и Коминтерна. В свои спомени Мирчо Спасов признава, че заедно с Тодор Живков са изпратили от управлението на народната милиция за разстрел в Радомирско поне 10 000 души непосредствено след преврата. Заедно с жертвите на пародийния „народен съд“ избитите вероятно са близо 30 000.

Според проф. Никола Алтънков, жертвите на комунизма в световен мащаб са 142 милиона. А българският народ е дал 206 000 убити. Тези цифри са базирани на международни исторически изследвания и са публикувани от професора в обемистия му труд „История на БКП“. Въобще, историята на комунизма е един тъжен разказ за това как група „криминалци“, прикрити зад съчинена „идеология“ малтретират и избиват читавите хора, за да ги ограбят. Да не допускаме това да се повтори!

 

  

 lfswt

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg