Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

На 10. февруари е вернисажът на изложбата му „Срещи“

dedГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

За 10. февруари е насрочен вернисажът на новата изложба на известния казанлъшки художник Румен Петков. Да припомним, че това е втора дата, а откриването на експозицията бе отложено поради едно изключително щастливо събитие – раждането на първото внуче на име Иван и пътуването на щастливите дядо, баба и чичо до Малага! Честито, Румба! В новата му изложба „Срещи“ авторът показва свои творби,

създадени през отминалата година. Време, в което бяхме принудени да се изолираме от обществото, природата, хората. В дни, в които физическата свобода се оказа просто илюзия. Но тази липса, отсъствие, провокира свободата на духа. И тъкмо посредством нея творецът материализира своите сънища и мечти. Разказва ни приказки и сам на себе си дава израз на вечния стремеж към съвършенство.

В това трудно и странно време всеки артист имаше потребност да потърси, да срещне своите опора и вдъхновение. А какво по-силно и вечно от българските корени и традиции, от народните вярвания и изначалните християнски ценности. Тъкмо там Румен Петков открива своята сила и вяра, от които се раждат творби като „Букви“, „Лазарки“, „Хоро“, „Илинден“, „Св. Георги“, „Кръщаване“, „Светилници“, „Шевица“ и др. Друг източник на вдъхновение и на усещане за свобода, е общението с изкуството във всичките му форми. Факт, потвърден от цикъла „Музиканти“, представен в тази изложба.

От срещата с традиционни, но и с включването на нови материали, както и от лекотата да борави с тях, Румен Петков развива и интерпретира идеите си. По този начин той постига един различен и изненадващ резултат, едно ново внушение.

Румен е роден на 3 октомври 1955 г. в Попово. Завършва техникум по керамика в родния си град. Продължава образованието си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Там посещава ателиетата по скулптура, графика, живопис и приложно изкуство. През 1980 г. се дипломира в специалност „Декоративно-монументални изкуства“ при професор Никола Гелов. През 1981 е посрещнат тържествено в Града на розите като виден казанлъшки зет. Работи в областта на живописта, акварела и графиката. От 1991 г. е член на секция „ Живопис“ при Съюза на българските художници. Участва в много колективни, регионални и национални изложби. Повече от 30 са самостоятелните му експозиции в страната.

И така – не забравяйте: от 17:30 часа на 10. февруари – в Художествената галерия!

На среща със „Срещи“.

 

-------------------------------------

на снимката: Румен & Синове

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg