Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

12 млади художници създадоха плакати за 3 театрални постановки

deswГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

На рождения ден на своя патрон Дечко Узунов легендарната казанлъшка Художествена гимназия открива специална „театрална“ изложба. На 22. февруари /вторник/ от 13:30 ч. в Галерия „Моменти“ на НУПИД „Акад. Д. Узунов“ е насрочен вернисажът на изложбата от плакати, създадени и с участието на възпитаници на арт-училището. Експозицията е продукт от усилията на димитровградската Художествена

галерия “Петко Чурчулиев”, която през миналата година спечели проект за насърчаване на художници – дебютанти. В това начинание са привлечени участници от 4 национални художествени училища и 3 театрални трупи от страната. Проектът „Плакатът остава“ се финансира от Национален фонд „Култура“ по програма „Дебюти“. Партньори на димитровградската галерия в него са НГПИ „Св. Лука“ – София; НХГ „Ц. Лавренов“ – Пловдив; НХГ „Д. Добрович“ – Сливен; НУПИД „Акад. Д. Узунов“ – Казанлък; Театър “Азарян” при НДК; Държавен куклен театър – Пловдив и ДКТ „Иван Димов“ – Хасково.

Проектът “Плакатът остава” дава възможност за 12 млади автори от специалност “Рекламна графика” в четирите художествени училища да изработят театрални плакати по три драматургични произведения в трите театъра: пиесата „Януари“ на Й. Радичков в ДКТ – Хасково, „Приключение с маймунка“ от Ева Кьосовска на Куклен театър - Пловдив и пиесата „АПАРТ“ на столичния театър „Азарян“.

И така, младите художници под ръководството на своите преподаватели създават проекти за сценични плакати по трите постановки, при абсолютната свобода по отношение на избора на техники и визуално изразяване. Трима са участниците от НУПИД „Акад. Д. Узунов“ в Казанлък: Моника Минева – 12 клас, Тома Томов – 12 клас и Лилия Колева – 11 клас. Експонирането на изложбата в Града на розите е част от цикъл от общо 8 изложби, които се реализират в галерия “Петко Чурчулиев” в Димитровград и седемте партньори на проекта до края на месец май. В рамките на проекта е издаден и каталог със създадените 36 плаката, информация за участниците и постигнатите резултати, а след края на проекта всички 36 творби ще постъпят във фонда, за да обогатят богата колекция от класически театрални плакати на ХГ “Петко Чурчулиев”. Така 12-те участника ще станат автори на „най-плакатната“ галерия в България.

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg