Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Безценният тракийски артефакт ще бъде изложен от вторник в постоянната експозиция на НИМ в Бояна

jdfГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

На 22. февруари великолепен тракийски нагръдник, датиращ от IV в. пр. н. е., изработен от масивно желязо и сребро, покрит с богато орнаментирана позлата, ще стане част от постоянната експозиция на Националния исторически музей. Основна заслуга за възможността той да бъде представен в целия си блясък дължим на реставратора от РИМ Ямбол - Георги Илиев. През изминалата година с помощта на

дългогодишните си познания и изключителен талант Илиев успя да възстанови изцяло безценния експонат, открит през далечната 1995 година в „Цвяткова могила“ край Шипка от експедицията ТЕМП, под ръководството на д-р Георги Китов.

Нагръдникът показва блясъка на древните воини и е великолепен образец на тракийското парадно въоръжение. Начинът на изработка обаче показва, че освен парадна, нагръдникът е имал и прагматична защитна функция. Основата му представлява масивна желязна яка с форма на луна, която покрива гърдите, раменете и гърба. В областта на шията основата е извита в „Г-образна форма“ за предпазване на врата отпред и отзад. Релефна сребърна пластина с плътна позлата и изящна украса покрива напълно желязната подложка. Чрез изковаване са оформени дванадесет надлъжни пояса с различна ширина, изпълнени от шията към периферията. Безценният артефакт е открит заедно с множество железни върхове на стрели, конски скелет и многобройни апликации от конска сбруя. Предполага се, че нагръдникът е част от даровете на погребан конник.

Георги Илиев е един от малцината специалисти в България, благодарение на чиито професионализъм, множество археологически паметници биват реставрирани в първоначалния си вид. В работата си с Националния исторически музей той е успял да доведе успешно до край многобройни извънредно сложни реставрационни проекти, сред които се открояват: ризницата от могилно погребение от Златиница, бронзови нагръдници от Благоевградско, луксозна чернофирнисова и червено фигурна керамика от Аполония Понтика, молидовули, накити и монети от средновековен манастир „Христос Спасител“. Георги Илиев е специалист с дългогодишен опит, който има забележителни познания свързани със спецификата на обработваните материали, а именно: желязо, бронз, злато и т.н., както и с техниките за консервация и реставрация на сплави и метали комбинирани в единични уникални археологически паметници.

Благодарение на неуморната му работа за музейната експозиция на РИМ - Ямбол са възстановени повече от 2000 керамични съда от археологическите разкопки в Драма и многобройните проучвания на археолозите в Ямболския регион. Георги Илиев работи по консервацията и реставрацията на експонати и на археологическите музеи в Стара Загора, Сливен, Нова Загора, Созопол и др. Реставрацията на нагръдника е извършена по проект “Реставрация, консервация и експониране на антични артефакти от фонда на НИМ“ с ръководител Павлина Девлова, реализиран с финансовата помощ на Министерство на културата.

И един детайл – Цвяткова могила носи името на тогавашния шипченски кмет Цвятко Димитров. Експедиция ТЕМП имаше традиция да кръщава проучваните могили на свои спонсори или важни местни личности. Например Сарафова могила носи името на тогавашния казанлъшки кмет Бончо Сарафов. А двете могили Голяма и Малка Арсеналка са кръстени така заради намиращия се в близост завод на „Арсенал“ АД.

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg