Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Поетичната среща ще се състои в родната къща на Дечко Узунов

PNNNSГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

По повод своя 60. юбилей в къща-музей “Дечко Узунов” в Казанлък ще гостува поетът Петър Чухов. Той ще представи стихосбирките си “Есенен Великден“ и “Запокитеност”. Екипът на Художествена галерия – Казанлък ще бъде домакин на тази среща, неин водещ ще бъде поетът Румен Денев. Издателите споделят, че в „Есенен Великден“ поетът изследва малко по-задълбочено и болезнено темите, които са

основни в неговата поезия, а и в останалите му текстове – липсата и отсъствието, неосъществеността, малките чудеса на ежедневието, пролуките, през които за миг проблясва Отвъдното. Авторът се опитва да бъде по-открит и непосредствен, но без да се отказва от удоволствието на играта и лукса на иронията и самоиронията, които са едни от любимите му изразни средства. Отново сме свидетели на комбинацията между пестелива, но ефектна метафоричност, умерен абсурдизъм и овладяна искреност. Редактор на книгата е поетът и белетрист Емануил А. Видински, а художник-оформител - Капка Кънева. „Есенен Великден“ бе отличен с номинация за Националната награда за поезия „Иван Николов“, както и със съпътстваща награда от Националния поетичен конкурс "Христо Фотев".

Сборникът „Запокитеност” включва първите пет стихосбирки на Петър Чухов, написани и издадени (с едно изключение) през периода 1995 – 2000 г. Събрани в общо книжно тяло с нов дизайн, който отново е дело на Капка Кънева, носител на наградата „Златна четка” за оформление на книга. Те показват поетическите търсения на автора от края на миналия век, който съвпада с края на неговата младост. За тези, които познават Чухов само от стихосбирките му, издадени през новото хилядолетие, тази среща със сигурност ще бъде изненадваща.

Да припомним на публиката, че П. Чухов е и рок-музикант, който е създател и основна фигура в групите "Субдибула", "Ла Текст" и "Гологан".

Началото на срещата е от 18 часа на 26. април. 

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg