Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Изгоряха комплекс „Чифлика“ и възрожденска къща на музея

pojdfХристо ХРИСТОВ

Среднощен пожар изпепели покривните конструкции на хотелския комплекс „Чифлика“ и възрожденската къща на Аенски в старинната част на Казанлък през нощта на 1. срещу 2. май. Сигналът е бил подаден към 23:55 часа от служител на комплекса, който позвънил на телефон 112, след като не успял сам с подръчни средства да загаси пламъците. Първоначално на място е пристигнал един специализиран екип

на местната противопожарна служба, след това в гасенето се включили още две коли, които успели да локализират огнището едва към 5:00 часа тази сутрин. Огънят е унищожил 250 кв. м от комплекса, който е собственост на частен хотелиер и почти толкова от покрива на близката възрожденска къща на Аенски, притежание на казанлъшкия исторически музей „Искра“.

Първоначалните данни сочат, че причината е късо съединение в електрическата мрежа, но предстоят огледи през деня и назначаването на технически експертизи, уточниха от РД ПБЗН - Стара Загора. Няма данни при пожара да са пострадали клиенти, имало е само един човек, който е бил изведен на безопасно разстояние. Хотелският комплекс „Чифлика“ се намира в квартал „Кулата“ и е част от богатото културно-историческо наследство на Града на розите, тъй като се помещава в изцяло реставрираната Байрактарова къща.

Сградата е паметник на културата, тя е строена през далечната 1851 година. След реставрация преди повече от три десетилетия е превърната в място за отдих и почивка, пригодена за модерен начин на живот с всички удобства. Хотелът има 15 стаи и студио, механа и лятна градина. Само по случайност пламъците не са стигнали до съседната къща-музей на големия художник академик Дечко Узунов, където има постоянна експозиция.

 

---------------------------------------------

 

снимка Пресс тв 

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg