Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Честито, приятелю! Казанлък помни твоите стъпки и също се гордее с теб

cecoГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Известният художник – концептуалист и визионер - Цветан Кръстев бе удостоен заслужено с престижната награда „Варна“ в сферата на визуалните изкуства. Той бе предложен от екипа на ГХГ - Варна и получи подкрепа от 12 престижни културни институции и личности. В последните почти 40 години Цветан Кръстев създаде изключително качествени творби на съвременното визуално изразяване и успя безспорно да се

 наложи като един от най-добрите художници в най-новото българско изкуство. Още когато започва в началото на 1980-те години, Цецо прави различни и нестандартни за тогавашната художествена ситуация работи – мащабни инсталации и обекти от природни материали, от дърво и камък, почти винаги на морския бряг. Те са близки до ленд-арта или до екологичната художествена концепция, но при всички случаи са впечатляващи и новаторски за нас.

     Художникът боготвори Природата и моделира своите концептуални визии главно в нея и чрез нея. Вглежда се в нейните градива, размества и обработва мащабни терени, променя агрегатни състояния и материи, размишлява философски за ритъма и смяната на годишните и човешките времена. Интересува се от отношението Природа – Човек в универсален, а понякога и във вселенски аспект, търси всеобщите причини и принципи, етическите фундаменти и креативните същности на земната и човешката природа. Посочва Пътя като нещо съдбовно важно и го изследва като движение, търсене, промяна, процес, преодоляване, познание, овладяване и съзидание, като включва и Сизифовския контекст на усилието и бунта, и Одисеевата цялост и завършеност на пътуването и завръщането.

Многопластовите смислови послания отделят и открояват изкуството на Кръстев в съвременната художествена среда. С визуална култура и концептуална дълбочина той преоткрива сериозните смисли и духовните феномени на човешката и природната същност. Постига го оригинално, с мащабни артистични жестове, но и с някаква трудно постижима в този род изразяване човешка топлота и добронамереност.

     Неизбежен е респектът от безкрайното въображение, от вкуса към странното и необикновеното, от дълбочината на интелектуалния поглед и размисъл, от виртуозната работа с пластичните форми, с човешките истории, с видеоизображенията, с литературния авторски текст. Цветан Кръстев работи с широка гама от изразни средства, които владее безупречно − живопис, пластика, фотография, обекти, художествена инсталация, видеоарт, дигитално изкуство, текст.

     Творчеството на Цветан Кръстев е обект на изследване, като е посочено сред върховите постижения на съвременното българско изкуство от сериозни изкуствоведи като проф. д-р Свилен Стефанов в книгата му "Авангард и норма", 2003 г., като доц. д-р Лора Попова в книгата ѝ "Хипермодернизъм и неоконцептуализъм", 2012 г., от изкуствоведите Димитър Грозданов, Мария Василева, Елисавета Мусакова, Ирина Генова, Румен Серафимов, Диана Попова, Ирена Димитрова и др.

     Личността и креативната дейност на Цветан Кръстев значително допринасят за повишаването на иновативното равнище в артистичната общност на Варна. Той е един от активните членове на емблематичната художествена група „Вар(т)на“ през 1990-те и 2000-те години. Той е един от кураторите на новия успешен артфорум на ГХГ – Варна, наречен "Изкуството като противодействие". Със своя опит, познания, висок вкус и безупречна репутация в художествените среди, той е ценен професионалист и колега в екипа на галерията. Освен това той притежава и проявява рядко срещана принципност и всеотдайност към каузата на високото изкуство и култура, и към ролята на ГХГ - Варна в нейното отстояване.

Да припомним, че Цветан Кръстев е възпитаник на казанлъшката Художествена гимназия. А освен това е и казанлъшки зет. Тоест - половин казанлъчанин…

Аве, Цецо! Казанлък също те поздравява от сърце!

 

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg