Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Двама министри и един вицепрезидент уважиха казанлъшката фиеста

deteГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Десетки хиляди туристи се стекоха към Казанлък и Долината, за да станат съпричастни с традиционния Празник на розата, който се проведе след двегодишна пауза заради пандемията. „Българската маслодайна роза е един от символите на страната ни“ , посочи в приветствието си министърът на земеделието д-р Иван Иванов. „Българското розово масло е едно от най-търсените на международния

пазар за етерични масла. Към настоящия момент, в условия на действащ Закон за маслодайната роза, са регистрирани над 2 800 броя земеделски стопани, отглеждащи роза Дамасцена и роза Алба, с площи от 45 000 декара и произвеждащи над 14 – 15 000 тона розов цвят“, посочи още земеделският министър. Той изброи предизвикателствата към бранша с днешна дата и увери за подкрепата на министерството на земеделието. Сред официалните лица на празника бяха още социалният министър Гьоков, депутати от 47-ото Народно събрание, областният управител проф. Наско Василев, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61. Стрямска механизирана бригада.

Пъстрото празнично шествие по централните булеварди на Казанлък премина под мотото „Усмивки и цветя“ и наистина предизвика много усмивки сред публиката. Кулминацията на Празник на розата 2022 среща малки и големи, традиции и иновации, много танци, аромати и емоции. Дефилираха деца, ученици, читалищни дейци, спортни клубове, фолклорни състави от страната и чужбина.

Празничният ден по традиция започна с розобер в розовите градини край Казанлък и завърши с всеобщо хоро в центъра на града. На финала Царица Роза 2022 - Белослава Желева отправи благословия за здраве и успех на казанлъчани и пожела: “Да пребъде Казанлък!“

И една добронамерена забележка, за да не се срамуваме пред своите гости – обновени бяха хиляди квадратни метри тротоари, за което общинското ръководство заслужава адмирации. Бяха оформени и тротоарни градинки, които бяха затревени, но точно за Празника на розата тревите бяха избуяли, някъде почти до коляно. Освен това, за сметка на зелените площи тротоарите са стеснени значително и сега хората трудно се разминават по тях. Мислете и оптимизирайте!

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg