Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

„Алхимия на шегата“ е събрала 40 от най-добрите попадения на художника от Казанлък

fithytНеделина КОЛЕВА

На 6. март във Варшава известният карикатурист от Града на розите - Николай Фитков ще представи изложбата си „Алхимия на шегата“. Екпозицията е съставена от 40 карикатури, обединени под мотото „Алхимия на шегата“, сякаш за да потвърди думите на Илия Бешков: „Отвън карикатурата получава известни данни – форми, действащи лица, типове, обстановки, но всичко това се претопява в нейната

много сложна алхимична лаборатория по начин такъв, че ние се сдобиваме с един съвършено нов вид художествено произведение, изразяващо една пълна истина, без самото то да е истинско.“

Може би нито едно изкуство не е така здраво свързано с действителността, със случващото се в настоящето, както изкуството на карикатурата, защото тя живее за мига и не признава художествени формални правила. Развитието ѝ в България следва и отразява динамиката в битийната, етичната и политическата действителност в страната. Един нелек и неравен, но затова пък плодотворен път за еволюция.

Художникът Николай Фитков е роден в Казанлък през 1958 г., той работи в сферата на карикатурата и малката пластика. Има многогодишна практика в областта на художественото леене. Обработвал е и патинирал пластики за холандската фирма за тиражна скулптура „Artihove - Bergschenhoek”. Има участия в над 100 международни конкурса за карикатура и скулптура, сред които престижни форуми като Габровското биенале на хумора и сатирата (Габрово, България), „Карикатурум“ (Сургут, Русия), „Настрадин Ходжа“ (Истанбул, Турция). Голяма част от участията му са съпътствани с награди.

В неговите карикатури ще видим бягство от класическото изразяване, търсене на нюансите по вечните теми за политиката, религията и всяка друга област на човешкия живот, слагаща граници в общуването помежду ни. Но и той, като толкова други преди него, ще го „върши така спонтанно и неудържимо, както спонтанно и неудържимо другият е проявил нелепостта“. Защото карикатурата, като всяко изкуство, е опит за споделяне на образност, в която са въплътени мисли и настроения. А нашата реакция спрямо нея като че ли зависи единствено от това какви сме ние и каква е представата ни за порядък.

 Изложбата ще бъде открита на 6. март от 18:00 часа в Warsaw school of information technology, улица Gizów 6. Експозицията ще може да бъде разгледана до 25. март 2023 г.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg