Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

А Община Казанлък монтира 3 измервателни станции, които ще следят за чистотата на въздуха

ihgyfГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

В началото на тази година над жителите на Розовата долина надвисна нова, още по-смъртоносна сянка. Актуалната тревога на хората от селата Голямо Дряново, Горно и Долно Сахране, но и на Казанлък бе свързана с инвестиционното предложение за “Разширение и модернизация на дейcтваща инсталация за производство на смоли“ на „Кастамону България” АД. В условията на комплексно разрешение 525-НО/2016

г. за производство на карбамид-формалдехидни смоли се предвиждаше изграждане на инсталация за производство на формалин, взривоопасно и силно отровно вещество. Капацитетът на инсталацията ще е 164,4 тона на ден, тоест 60 000 тона годишно! Формалинът ще се съхранява в надземен резервоар от 190 куб.м. А готовите смоли ще се съхраняват в 12 надземни резервоара. Освен това, индустриалната консумация на вода от 5 000 куб.м ще нарасне на 10 000 куб.м.

Тази заплаха придоби най-реални очертания на 11. януари,

когато експертната комисия на РИОСВ - Стара Загора разреши създаването на новото химическо производство на „Кастамону България”. Решението бе одобрено с 11 гласа „за“ и 3 гласа „против“. Пред лицето на тази опасност местната общност се организира и създаде Граждански инициативен комитет. Народът се вдигна на протести срещу мощна инсталация за производство на канцерогена формалин

Проблемът с пушеците, които излитат от комините на индустриалната инсталация и се стелят над цялата Розова долина, е стар. Започва преди около 20 години с купуването на старомодното дървообработващо соц-предприятие „Габровница„ АД от турската фирма „Кастамону“, която е един от водещите европейски производители на ПДЧ-плоскости за мебелната промишленост.

„Едно сравнение - химическият гигант „Неохим” край Димитровград произвежда 30 000 тона формалин годишно. Докато инвестиционното предложение на „Кастамону“ предвижда двойно по-голямо производство на формалин и смоли. Това, според класификация на Министерството на околната среда и водите, директно определя предприятието с висок рисков коефициент“, уточнява адвокат Петранка Гъркова, която е член на Инициативния комитет.

Друг член на ИК е д-р Калин Калинов, специалист по високомолекулни съединения. „Формалинът е силно летлива и леснозапалима течност с дразнеща миризма. - пояснява д-р Калинов. - Дори при много ниски концентрации, малко на 0,1 ppm, изпаренията му предизвикват дразнене на всички лигавици, сълзене на очите, кашлица. По указание на СЗО от 2010 г. не се препоръчва излагане на повече от 30 мин. в затворено помещение, където въздуха съдържа повече от 0,1 милиграма на кубичен метър формалин. При продължително излагане на такива вредни въздействия се наблюдават симптоми, които наподобяват астмата – кашлица и задушаване.“

Според специалиста, при по-високи концентрации формалинът има канцерогенно действие и предизвиква рак на носоглътката. В комбинация с другите вредни вещества от останалите отпадъчни продукти, например от производството на ПДЧ – фталатните естери и фините прахови частици,

се получава отровен коктейл,

който има в пъти по-вредно въздействие от всяко едно от тях поотделно.

След разширението се предвижда изпускане на газови емисии до 3 часа на денонощие. Това са отровните метанол /дървесен спирт, който причинява ослепяване/, диметилов етер, формалдехид и др. Според доклада на предложението, те ще бъдат минимални количества. Но всеки жител на Розовата долина е виждал призори, при тихо време, зловещия слоест облак, който тръгва от Горно Сахране, движи се край склоновете на Балкана и от град Шипка свива на юг, към Казанлък. Тоест, проблемът в никакъв случай не е само на жителите от споменатите три села, които са най-близо до „Кастамону“. Ощетени са всички.

Хората са притеснени, че отработената замърсена вода попада в почвата, в река Габровница и яз. Копринка. Вече повече от 10 години в язовира няма раци – а те са най-чувствителни към замърсяванията. Жителите на Горно Сахране, чиито къщи са западно от турската фабрика се оплакват, че не могат вече да отгледат читави зеленчуци в дворовете си. Има сигнали, че жълтеят и ореховите плантации в землището на село Голямо Дряново, което се слави със своите орехови градини и всяка есен организира Празник на ореха. Нещо по-лошо – ако посетите детските заведения в Горно и Долно Сахране, ще чуете от персонала, че много от децата страдат от астми и алергии на дихателните пътища. От същите проблеми се оплакват и възрастните. Но има една значителна прослойка сред местните – семействата, които се хранят от „Кастамону“. Те защитават, макар и с половин уста, фабриката. Да, тя им дава заплати, но част от тези пари отиват за лекарства. Тоест, хората се озовават в ролята на мишки, които си хапват от сиренцето, поръсено с отрова. И са доволни, че са сити… докато не склопят очи.

Николай Марков е учител по история и съветник в Общинския съвет на Павел баня. Със семейството си живее в Горно Сахране. Той е сред активистите на съпротивата срещу димящите комини. И си има лична причина – неговият четиригодишен син страда от астма. Семейството се е видяло в чудо – при кой професор да отиде, за да намери облекчение за детето си.

И днес Николай Марков съобщи на всички страхотната новина – вследствие на натиска на гражданското общество днес е дошло решение на МОСВ, което отменя решението по ОВОС на РИОСВ-Стара Загора!

Решението не подлежи на обжалване!

Другият позитивен момент – вследствие на протестите, Община Казанлък взе експресно решение за закупуването на три измервателни станции на качеството на въздуха в региона. Станциите вече са монтирани на сградата на Община Казанлък, на кметството в село Голямо Дряново и в района на язовир „Копринка“. Станциите дават възможност за отчитане на качеството на въздуха: фини прахови частици, атмосферно налягане, влажност, температура, замърсявания, специално е включено и съдържание на формалдехид и други химически агенти в реално време, което при опасност ще позволи на местната власт да предприеме необходимите мерки своевременно.

Първите регистрирани данни отчитат, че въздухът в региона е чист и в норма, много под допустимите норми, според международните стандарти. Станциите са сертифицирани по най-тежките международни процедури, със швейцарски датчици и са изключително прецизни. Допълнително ще бъде дадена възможност данните да бъдат следени в реално време и през сайта на Община Казанлък.

Производителите на станциите са добре познати в цяла Европа, с монтирани около 3 000 станции. Дарители от местния бизнес са инвестирали около 20 000 лв. за закупуването на станциите и конфигурациите.

 

-----------------------------------

Снимката е направена от репортер на Kazanlak.com

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg