Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Карикатури на световни майстори гостуват в Казанлък

fitГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

В третия ден на Чудомирови празници 2023 в Казанлък бе открита изложба на отличаваните през годините с първа награда творби от Международен карикатурен конкурс „Настрадин Ходжа“, който се провежда в Анкара. Той се организира в турската столица от Сдружението на турските карикатуристи и е отворен за участие за автори от цял свят. Изложбата откри казанлъшкия виртуоз на карикатурата, верен приятел

на фондация „Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“ - Николай Фитков.

„Този вернисаж е събитие не само за Казанлък, но и за България. Убеден съм, че такава изложба не е показвана и в световен мащаб“, заяви маестро Фитков.

Казанлъшката публика има възможността да види наградените с първа награда 42 карикатури от Международния конкурс „Настрадин Ходжа“, от всички 42 издания на съревнованието. Първото издание на конкурса е през 1974, като е прекъсван за 8 години - по време на военния преврат в Турция през 1980 година.

Фитков уточни, че това е един от най-големите в света конкурси. „Най-добрите от световния елит в карикатурата присъстват в селекцията на конкурса като участници или жури. Много български карикатуристи като Милко Диков, Стефан Десподов, Доньо Донев и много други са част от отбора на конкурса. Тук можем да се похвалим, че има и казанлъшко участие - Дечко Николов и моя милост“, сподели Н. Фитков при откриването.

Тазгодишното издание на карикатурното училище, което е шесто поред, е с тема „Хитър Петър и Настрадин Ходжа“. Делегацията от Турция водена от Метин Пекер – президент на Асоциацията на турските карикатуристи – също се включиха в работата на Училището за карикатури. Техните весели рисунки ще бъдат показани на финалната изложба, заедно с карикатурите на казанлъшките деца.

На откриването на изложбата освен Метин Пекер присъстваха и Ибрахим Тунджай - член на Асоциацията на турските карикатуристи, Кадир Догруер - известен турски карикатурист и анимационен художник. От българска страна гостуваха Валери Александров – председател на секция „карикатура“ при Съюза на българските художници. Той бе придружен от изявените български карикатуристи Любомир Михайлов, Анатолий Станкулов, Майя Чолакова, Ириен Трендафилов. Валери Александров сподели радостта на българските карикатуристи да бъде организирано такова голямо за България събитие по време на Чудомировите празници.

Борис Кърчев, председател на фондация „Чудомир“, връчи дипломите за участие в Чудомирови празници на гостите от Турция. Казанлъчани и гости на града могат да разгледат изложбата в следващите дни. Експозицията ще остане в зала „Иван Милев“ на улица „Искра“№ 4 до края на празниците на 1. април. Организатори на празниците са фондация „Чудомир“, ЛХМ „Чудомир“ и Община Казанлък.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg