Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Новите измервателни станции показаха наднормено замърсяване на въздуха с формалдехид!

protsГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Кметицата на Казанлък, по чиято инициатива преди дни бяха монтирани на три места в общината измервателни станции, отчитащи замърсяването на въздуха, изпрати първите данни до директора на РИОСВ – Стара Загора. Станциите преминаха успешно тестовия период и от 27. март показанията им вече са меродавни. Съгласно закона, градоначалничката информира Инспекцията по околната среда и водите за стойностите на всяка от трите станции и, във връзка с последните данни за превишени нива на индексите, се обърна към РИОСВ – Стара Загора.“Топката“ вече е в полето на Еко-инспекцията и специалистите трябва да се произнесат по компетентност и да установят източника на замърсяване с формалдехид.

Това не би трябвало да бъде проблем за тях, след като и всяко дете от Розовата долина знае, че формалдехидните изпарения идват от производствата на турския завод за мебелни ПДЧ-плоскости „Кастамону“ край Горно Сахране. Това производство трови жителите на Долината от поне 20 години, но лакомията за по-големи печалби доведе до инвестиционно намерение за разширяване на производството на формалдехидни смоли. Именно тази стъпка накриво ще доведе до блокирането на турската фабрика. Ако българските държавни органи са си на мястото!

Станциите, които Община Казанлък постави при сградата на Общината, в с. Голямо Дряново и в близост до яз. „Копринка“, са сертифицирани по най-тежките международни процедури, имат швейцарски датчици и са изключително прецизни. В реално време показателите може да бъдат проследявани и на сайта на Общината тук: https://www.kazanlak.bg/air-quality.html

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg