Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Внушителният монумент е проект на дизайнера Иван Гайдаров

paameeГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Внушителен паметник на 57-те герои от казанлъшкото село Ясеново, загинали във войните за България и оставили костите си по бранните полета на Тракия, Западните покрайнини, Македония и Хърватия бе открит с тържествен военен ритуал. Строят бе приет от заместник-командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов. Скулптурната композиция изразява недописаното

войнишко писмо до майката, прекършеното перо, последната капка мастило. На паметните стени, на мраморни плочи са изписани имената на героите.

Приветствени адреси бяха прочетени от името на президента Румен Радев и министърът на отбраната Димитър Стоянов от съветника на държавния глава по сигурност и отбрана Илия Милушев и председателя на Сдружението „За честта на пагона“ капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев. Слова произнесоха кметът на селото Пламен Велев и председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. В тържеството се включиха още представители на местната власт, на Общинската организация на СОСЗР в Казанлък, на Общинската организация на СВВБ в Габрово, много жители на Ясеново и околните селища, сред тях и ученици.

С подписка от 300 души е създаден инициативният комитет за издигане на монумента. Уникалният проект е дело на талантливия художник и дизайнер, ясеновеца Иван Гайдаров, заедно с архитектите Виолета Бакунина и Иван Бакунин. До сградата на кметството вече има 57 мм зенитно оръдие. От селото са благодарни за съдействието на ген. Златан Стойков, кап. Цвятко Дончев и полк. Кънчо Михов за съдействието по осигуряването на оръдието и неговото поставяне в селото.

След тържеството ген. Стойков връчи грамоти на майор от запаса Стефко Михайлов от СОСЗР в Казанлък и директора на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ старши лейтенант от запаса д-р Чавдар Ангелов за приноса им при организиране и провеждане на срещата на Шипческите випуски на курсантите, която се проведе през август м.г. Със същата грамота е удостоен и председателят на Общинската организация на СОСЗР в Казанлък майор от запас Евгени Пейчев.

 

--------------------------

Информацията е на Спирдон Спирдонов

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg