Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

И.д. шефът на Агенцията Димитър Владимиров ще бъде проверяван за връзки със сръбските и македонските служби

lazarГБ

Българският културен клуб – Скопие (БККС) e подал жалба в Административния съд – София против самоволните действия на Димитър Владимиров, изпълняващ длъжността председател на Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ). Да припомним, че с негова неправомерна заповед БККС и Културно-информационният център на българите в Сърбия (КИЦ-Босилеград) бяха безцеремонно и незаконно заличени от регистъра на организациите на българи, живеещи извън Република България. По този начин Владимиров сбъдна мечтите на великосръбските шовинисти от Белград и на македонистите от Скопие, за които КИЦ „Босилеград” и БККС бяха трън в петата.

БККС е организация, която от 2008 година работи активно за възраждане на българското национално съзнание в Р. Македония, провежда събития в подкрепа на българските наука, култура, изкуство и традиции във Вардарската република, както и отбелязване на български национални празници и годишнини от значими събития от българската история. За постигане на родолюбивите си цели, БККС тясно взаимодейства с Европейската комисия, Европейския парламент, ЮНЕСКО и особено с българските представители в тези организации.

Действията на и.д. председателя на ДАБЧ по същество стимулират властите в Скопие да продължат репресиите срещу БККС. Ето защо, Клубът призовава Д. Владимиров незабавно да поеме отговорност за вредните си действия като подаде оставка от заеманата длъжност и се откаже от кандидатурата си за нов председател на ДАБЧ. БККС е отправил отново настоятелна молба и апел и към министър-председателя Бойко Борисов да бъде назначен нов председател на ДАБЧ, който да има добронамерено, а не командно-административно отношение към българските общности в чужбина, горещо патриотично чувство, дипломатически такт, уважение към закона и държавническа отговорност.

Нещо повече, „Гласът на България” научи, че срещу лицето Димитър Владимиров започват проверки от ДАНС за доказване на евентуални връзки със сръбските и македонските служби.

------

На снимката: БККС и неговия лидер Лазар Младенов на панихида за Мара Бунева.

  

rfhy 

   

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg