Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Посланието – „Ние сме тук и никой в Македония не може да ни пренебрегва”

bitolaГБ

Преди дни в град Битоля, Република Македония, се проведе годишната конференция на Сдружението за македонско-българско приятелство. Представена бе дейността за изминалите пет години, както и бъдещите инициативи и проекти на сдружението. Във форума взе участие внушително множество от над 2000 делегати и представители на сдружението по места. Председателката Маринела Петреска, която е българска снаха в Битоля, заяви: "Тази конференция е знак за добрите приятелски отношения между Македония и България. Ние нямаме съмнения, че те ще стават все по-добри и по-добри!".

Гости от българска страна бяха заместник-председателят на Народното събрание на Република България - Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, депутати от Българския парламент от различни политически формации, както и посланикът ни в Македония - Иван Петков.

„Македонските власти трябва да уважават българската етническа принадлежност на македонските граждани, които декларират това. Правителство трябва да знае, че в мое лице Македония има своя депутат в Европарламента", каза Ангел Джамбазки от трибуната.

"Винаги, когато Македония е била в тежка ситуация, в България е имало една политическа формация и това е ВМРО, която помага и ще помага на Македония. Сега Македония повторно е в тежко положение и в България можете да разчитате на Организацията. Нека да оставим историята на историците, а политиците да не се занимават с нея”, заяви лидерът на ВМРО-БНД, Красимир Каракачанов. 

Конференцията завърши с прочувствена на реч на Петър Колев от Щип, който извика на трибуната всички, които са допринесли в последните години за разрастването на Сдружението за македонско-българско приятелство по градове и паланки в Македония. „Съединението прави силата”, завърши Колев сред бурни овации от присъстващите.

От своя стана, нека зададем резонния въпрос: „А какво пречи да се създаде подобно дружество и в България?” Защото само едно искрено, човешко общуване между хората от нашите два еднокръвни народа може да отмие тинята на враждебността, насипвана щедро от титовите сърбо-комунисти.  

  

rfhy 

   

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg