Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

 brodkfj

Споделете ме

Външният ни министър се срещна с посланиците на Германия, Великобритания, САЩ и Италия, както и с албанските лидери

danielГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Работното посещение на министър Даниел Митов в Република Македония започна днес със среща в Скопие с посланиците на Германия, Великобритания, САЩ, Италия и ръководителя на Делегацията на ЕС. Обсъдено бе вътрешнополитическото положение и перспективите за решаване на политическата криза.

Сред акцентите на разговора бяха резултатите от преговорите между политическите лидери от 2 юни, както и тези от 10 юни с посредничеството на ЕС. Българският външен министър призова за силен ангажимент на ЕС и евроатлантическата общност за разрешаване на политическата криза и за осъществяване на необходимите реформи в Република Македония. Събеседниците се обединиха около важността на възможно най-бързото завръщане на Република Македония на пътя към европейската и евроатлантическата интеграция. Едно от условията за това да преодолее съществуващите проблеми е Република Македония да се придържа към добросъседските отношения. Министър Митов изрази готовността на България да оказва подкрепа по пътя на извършване на реформи.

По-късно през деня в Тетово Даниел Митов проведе срещи и с лидерите на двете най-големи албански партии в Република Македония – Али Ахмети, председател на ДСИ, и с Мендух Тачи, председател на ДПА. Българският първи дипломат подчерта и пред двамата значението на етническата стабилност и изрази висока оценка за зрялото политическо поведение, демонстрирано от албанската общност в настоящата криза.

Министър Митов се спря на нуждата от постоянен политически диалог за разрешаването на политическата криза и изрази надежда за продължаване на преговорите между лидерите на основните партии. В този критичен момент е необходимо постигането на съгласие между всички политически партии, както и активен междуетнически диалог. Осъществяването на реформи изисква ясна политическа отговорност към процеса от страна на всички участници и на гражданското общество, заяви той. Обсъдени бяха детайлите от постигнатото политическо споразумение на 2 юни и бе подчертана нуждата от изпълнение на договореностите.

Тема на разговорите бяха и двустранните отношения между Република България и Република Македония. Али Ахмети и Мендух Тачи заявиха подкрепата си за скорошното подписване на Договор за добросъседство между двете страни. Двамата лидери потвърдиха, че няма алтернатива на европейската и евроатлантическата перспектива на Република Македония.

По-късно тази вечер в Охрид министър Даниел Митов ще разговаря с президента на Република Македония Георге Иванов и с министъра на външните работи Никола Попоски.  Утре предстоят срещи на българския първи дипломат с премиера Никола Груевски и с лидера на опозицията Зоран Заев.

TOPALOV

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg