Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Генерал Вазов е безспорният победител, разгромил 60 000-дна армия на Антантата

doiranГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Общо честване на 100 г. от Първата световна война направиха на 26 септември български, английски и гръцки военни на британското военно гробище в Неа Дойрани /Нов Дойран/, Гърция. В ритуала по поднасяне на венци се включиха и представители на Българския културен клуб – Скопие с лидер македонския българин Лазар Младенов от Струмица.

В храма „Свети Илия“ в Дойран пък бе отслужена панихида за упокой душите на българските воини.

Да припомним, че българската победа при Дойран се изучава във всички военни академии. Статистиката от защитата на Дойранската позиция е доказателство за военния гений на ген. Владимир Вазов. Резултатът - над 60 000 убити от Антантата /англичани, французи и гърци/ срещу по-малко от 500 загинали българи. 7 дивизии са напълно унищожени от една…

Английският премиер Лойд Джордж пише по-късно: „В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.“ А в 1936 г. в Лондон се организира честване по повод Първата световна война. От българска страна делегацията ръководи ген. Владимир Вазов. Когато слиза от влака на гара „Виктория“, на перона е подреден блок на английската армия, а командващият церемонията дава заповед: „Сведете знамената! Преминава победителят при Дойран!”

vazov

TOPALOV

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg