Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

 

  Казва Мирослав Ризински, един от основателите на Българския културен клуб в Скопие

 Вместо визитка:

Мирослав Ризински е роден на 22 март 1968 година в Скопие. По професия е строителен инженер. От 1999 година работи като държавен служител в Бюрото за неразвитите райони към Министерството за местно самоуправление на Р. Македония. Активно е участвал в обществения живот в страната. Един от основателите е на Демократично-републиканската уния на Македония (ДРУМ ), а от 2005 година е заместник-председател на партията. Въпреки, че не спечелва депутатски мандат, на парламентарните избори неговият резултат е забележителен, тъй като взема повече гласове, отколко останалите кандидати на ДРУМ взети заедно. От 2008 година е един от учредителите и член на Управителния съвет на Български културен клуб - Скопие (БККС).

 

 В какво семейство сте роден и отраснал, г-н Ризински?

- Роден съм и израсъл в българско семейство в Република Македония.

 Българите, родени в сегашните държавни граници на България, трудно могат да проумеят, че е възможно да има такива места, където да се наречеш “българин” е най-голямото престъпление. Как са  преследвани хората с българско самосъзнание в Република Македония?

- Преследването на българите в Македония има дълга практика.Всички сме много добре запознати с факта, че след идването на власт на титовите комунисти в Македония има масово арестуване и убийства на цвета на българската интелигенция в Македония.Българите от Македония, онези които все още са отстоявали принципите и идеалите на ВМРО, по това време се представлявали жесток противник на политиката на насилствено налагане на идеологията на македонизма и комунизма. Да не говорим за огромното недоволство, което е съществувало между македонските българи от съзнанието че Македония отново попада в рамките на  Югославия държава, която в очите на македонските българи винаги е представлявала зандан за народите.

Точно по тия причини македонските българи при падането на комунизма и разпадането на Югославия видяха шанс за осъществяване на вековният им идеал за свободна, демократична и независима Македония.Слава Богу, Македония стана независима държава, но все още не е свободна и демократична. Македонизмът все още е водеща идеология, по-малко или повече във всички политически партии в Македония. Всеки един опит за демистификация на македонизма от страна на македонските българи е проследен с арести, гонене от работа, заплахи.Политическият и академичният елит в Р. Македония вижда в македонските българи заплаха за соствените си кариери.

 

       Как се стигна до ареста и хвърлянето Ви в затвора?

- Малко след завръщането ми от конгреса на Македонската патриотична организация (МПО) в САЩ през септември 2007 г.,  бях арестуван и обвинен за получаване на подкуп. Другият подсъдим – г-н Зуди Джелили, който беше бивш кандидат за президент на Република Македония от Демократическата партия на албанците (ДПА), получи същата присъда по същото скалъпено обвинение. Така и той стана странична жертва на антибългарската кампания. При ареста ми има няколко шокиращи обстоятелства. “Подкупът” от 6000 евро е подхвърлен в затворен плик от криминално проявено и осъждано лице, като пликът е оставен на масата на тераса в ресторант. За да подхвърли плика, криминално проявеното лице ненадейно влиза в ресторанта и едновременно с това на празната тераса незабавно изскачат цивилни лица с насочено оръжие. Със сила и заплахи в продължение на повече от 2 часа полицаите мепринуждават  да взема въпросния плик и да го отнеса в офиса си. Още при влизането в офиса, същите полицаи веднага ме арестуват. Обаче в македонската преса се съобщава, че съм  арестуван в ресторанта, което потвърждава участието на полицията в тайните за обществеността събития, разиграли се в това заведение. Логично възниква въпросът - защо е било необходимо официалният арест да се извърши в офиса ми, след като подхвърлените пари са предварително отнесени там?

От друга страна, присъдите на македонския съд са абсурдни, крайно непрофесионални и правно необосновани. Повдигнатите обвинения срещу мен са изфабрикувани и фалшиви, защото се твърди, че съм взел подкуп, за да извърша действия, които всъщност са извън моите правомощия като обикновен държавен служител. Това беше потвърдено с документи и от моя началник, директора на агенцията по това време Ресул Мемети, който е единственото лице с изпълнителни правомощия според чл. 17 от Закона за насърчаване на стопанско изостаналите райони на Република Македония. Потвърждение за това е и т.нар. „Картон за депонирани подписи”, издаден от Министерството на финансиите на Република Македония, където ясно се вижда че в Бюрото за неразвитите райони има само едно лице с пълномощия и това е директорът. Искам да подчертая, че голяма част от моите колеги се подписват с нотариална заверка в моя защита. Обаче, нито един от тези документи и факти не беше взет предвид от македонския съд. Фрапантно процесуално нарушение на македонския съд и прокуратура е укриването на случилото се през тези повече от 2 часа – изобщо не се приемат аргументите на защитата, която категорично подчертава несъответствието между часа на полицейската постановка в ресторанта (10 ч.) и официалния арест (13 ч.), при положение че от заведението до офиса ми  се стига за 10 минути ходене пеш. Вследствие на всичко това бях осъден и изтърпях наказание от 3 години.

 

     Върху какво все още се крепи брадатата лъжа на македонизма, който е слънцето и въздухът на сегашното политическо статукво в Р. Македония?

- Както отговорих на един от предишните въпроси, хората от академичния и политическият елит в Република Македония са изградили своите кариери и благоденствие върху, както казахте, брадатата лъжа на македонизма. С това поведение те държат в залог бъдещето на Р. Македония. За тях е много по-важно да задържат личните си позиции в обществото, отколкото Р. Македония по-бързо да се приобщи към ЕС и НАТО.Вече дълго време като основна “пречка“ за започване на преговори с ЕС и влизането на Р. Македония в НАТО е спорът с Р. Гърция около името, а отскоро - и отношенията и с Р. България. За преодоляване и на двете пречки, Р. Македония непременно трябва да мине чрез процес на катарзис, в който да отхвърли лъжливата представа за себе си, насилствено наложена с крайно недемократичната, тоталитарна и на антибългарска основа политика на македонизма.Само по такъв начин Р. Македония ще успее реално да преосмисли и разреши своите отношения със съседите, най-вече с Р. Гръция и Р. България. В противен случай, все още ще владее сегашното политическо статукво, което все ми се чини че е главната политическа цел на управяващите в Р. Македония.

     

     В началото на 90-те години ВМРО-ДПМНЕ с Любчо Георгиевски начело даваше надежди, че няма да е сърбоманска партия. Но пътя, който извървя тази формация, я отведе в друга посока…

- ВМРО-ДПМНЕ спечели симпатиите на македонските българи с искането за създаване на самостоятелна и независима Македония и с антикомунистическата си реторика. Но с време се оказа, че в самата партия има две течения. Едно, което отстоява изворните принципи на историческото ВМРО и друго, което вярва и пропагандира античния произход на днешните македонци. Като се има предвид гореказаното, налага се интересен въпрос - коя беше основната причина тогавашният председател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски да предложи и подкрепи Никола Груевски за нов лидер на партията, който откакто е министър-председател е известен като идеен баща на антиквизацията в Р. Македония. Отговорът на този въпрос ще ни помогне да разберем къде е била партията в началото на 90-те години и в коя посока е отведена днес.

 

     Има ли във Вардарска Македония организации, които защитават човешките права на хората с българско самосъзнание?

-                                   Както Ви е известно, аз съм един от учредителите и член на управителния съвет на Български културен клуб-Скопие (БККС). През цялото време на нашето шестгодишно съществуване, винаги своевременно сме реагирали и алармирали до отговорните институции и медии за всеки един случай на нарушаване на човешките права на хора с българско самосъзнание. Точно тази безкомпромисна борба на БККС допринасяше все повече в Европейските институции откровено да се говори за правата на българите в Македония, а в няколко поредни доклада, които се отнасят на напредъка на Р. Македония , изрично да се препоръчва да се спре с преследването на хора с българско самосъзнание.

 

     Публична тайна е, че през 23-те години на “демократичен преход” България се управлява от хора, свързани с бившата Държавна сигурност. Логично е Р. Македония да се управлява от хора на УДБА. Прави ли се нещо там за отваряне на досиетата, или тези досиета са в Белград и никога няма да бъдат отворени пред обществеността във Вардарско?

-                                   В течение на миналата година се прилага Законът за лустрация, т.е. за отваряне на досиетата, но тези които са се водили в Скопие. Проблем е, че този закон се прилага селективно и управяващите го ползват да се справят с политически неудобните си противници. Онази част от досиетата, които са водени в Белград все още не са отворени и предполагам, че отварянето им ще е условие за Р. Сърбия за влизането и в ЕС.

 

     Няма логика една около 30 000-на сърбоманска прослойка да диктува правилата на играта на мнозинството от населението на Р. Македония. Каква е Вашата прогноза за развитието на ситуацията там в близко и по-далечно бъдеще?

-                                   Повече от ясно е, че мнозинството от народа в Македония вижда своето бъдеще в ЕС и НАТО. Друг въпрос е, че управяващите със своите политики  вече дълго време не изпълняват критериите за приобщаване на Македония към евроатлантическите структури. С политики, чрез които управяващите имат почти стопроцентов контрол връху медиите и съдебната система, политики с които грубо се нарушават човешките права, непрекъснато се провокират съседите, няма как да се очаква в скоро време Македония да стане част от европейското семейство. Това положение, в което се намира Р. Македония в момента, дългосрочно  не може да се запази и засяга стабилността на държавата и междуетническия баланс. Да не забравяме, че  Р. Албания е на портите на ЕС, а Косово е пред подписване на договор за стабилизация и асоциация след подписването на споразумението между Прищина и Белград. Да се надяваме, че на политическата сцена в Македония ще се появи нова вълна на политици, която да не е обременена с политическите практики от времето на комунизма и в близкото бъдеще да отговори положително на очакванията на македонските граждани - за да не си задаваме въпроси какво би могло да се случи в по-далечното бъдеще.

 

     Какво трябва да направи България, за да повлияе на статуквото в съседна Македония?

- Р. България по време на комунизма с външната си политика нямаше отношение към българите и българската история извън собствените си граници.В последните години се чувства, че се променя това отношение. В няколко последователни доклада, които се отнасят за напредъка на Р. Македония, се  препоръчва да се спре с преследването на хора с българско самосъзнание, общо честване на исторически дати от общата ни история, установяване на съвместни експертни комисии за история и образование, окуражаване на мерките за историческо помиряване на етническите групи. Всичко това е резултат от действията на българските евродепутати с различна политическа принадлежност, които на практика показват че е постигнат консензус по външнополитическите приоритети в отношенията с Р. Македония. Свидетели сме, че Р. България не даде зелена светлина за започване на преговори на Р. Македония с ЕС, докато не спре с грубото фалшифициране на историята, говора на омразата, преследването на хора с българско самосъзнание. Чувства се, че тия конкретни крачки, които прави Р. България в отношенията си с Р. Македония охрабрява хората с българско самосъзнание. От друга страна, все повече македонски граждани, които са жертва на пропагандната политика на македонизма си задават въпроса за произхода на днешните македонци и дали всичко, което им е било сервирано чрез образователната система е истина. Повече от сигурен съм, че с  храбрата и принципна  политика в отношенията и с Р. Македония, с която да се грижи  за българите и българската история извън границите, Р. България ще помогне в отварянето на нови политически процеси в Р. Македония. На базата на реално осъзнатото си минало, което е главно предусловие за градене на добри отношения със съседите си, но и постигане на вътрешен междуетнически баланс, Р. Македония ще може в скоро време да се надява да стане част от европейското семейство.

Какво бихте пожелал на всички българи?

- На всички българи им пожелавам здраве, мир и хармония в домовете им! Пожелавам им щастие и повече оптимизъм, който днес ни е повече от нужен. Да не забравяме, че ние българите сме успявали да се справим и с много по-трудни исторически предизвикателства.Осъществяването на българската мечта за една модерна, икономически просперираща България, уважавана от съседите и навсякъде по света, зависи от самите нас. Нека да го направим това за майка България!

                                         Въпросите зададе Петър МАРЧЕВ

 

 

 

 

 

 

 

  

 tgt

 

   kij

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg