Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Защо ли пък тогава му е подарил три от най-хубавите къщи в този славен български град?!

sveti_KlimentГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

ВМРО и Македонският научен институт отбелязаха Деня на Македония и християнския празник Свети Дух с редица мероприятия. Свети Дух е ден на пробуждане на българската национална памет, ден на протест срещу всички, които ограбват и фалшифицират историческата истина, оспорват националната и културната идентичност на българите в Македония.  В Централния военен клуб се проведе научна конференция на тема „Македонският въпрос след 1944 година“ с участието на историци, общественици и политици. По време на конференцията евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки призова България да върне гражданството на всички наследници на българи, останали след 1944 година в границите на Македония.

От името на Министерството на отбраната Иво Антонов отбеляза, че Македонски въпрос ще има дотогава, докато географската област Македония е разделена и в част от нея управляват антибългарски режими. Министерство на отбраната подкрепя и ще продължи да подкрепя българските организации в Македония, подчерта той.

„Този европейски дух е заразил и нашите приятели в Република Македония и вие знаете, че много от тях вече открито заявяват българската си принадлежност, има дори български организации, които смело афишират не само българска принадлежност, но и желание за борба за възстановяване и налагане на българщината като основна ценност на гражданите на република Македония”, заяви Иво Антонов.

Тезата, че княз Борис е изгонил Климент в Охрид, продължава да шества сред македонските историци. Това каза доц. Георги Николов от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, който също участва в научната конференция.

Доц. Николов изтъкна, че когато някой от неговите македонистки колеги поставя пред него този факт, той апострофира с въпрос - как така едновременно българският цар изгонил ученика на Кирил, а после му подарил три от най-големите къщи в Охрид.

„Македония е една от държавите, в които правенето на наука не е научно занимание, а държавна служба”, заяви Николов.Според него, подобни тенденции се забелязват и в Москва. Руски учени твърдят, че цялото влияние от Х век на славянската писменост и култура в Киев не е дошло от Плиска и Велики Преслав, а от Охрид.

„Това е твърде показателно – феномен на новото време и тежнения в съседни нам държави”, коментира доц. Николов.

TOPALOV

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg