Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Пред паметника на Даме Груев нашенците почетоха 113 години от Въстанието

lazГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Тази година се навършват 113 години от Илинденско-Преображенското въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация, както и 130 години от първия устав на Българските македоно-одрински революционни комитети (БМОРК), изготвен от Гоце Делчев и Гьорче Петров. По този повод Българският културен клуб - Скопие (БККС) с председател Лазар Младенов от Струмица организира тържествено отбелязване на тази забележителна дата от общата история на Република Македония и Република България, което се състоя снощи пред паметника на Даме Груев в Смилево, Република Македония.

БККС предварително бе изпратило покани за честването до премиерите на Р. Македония и Р. България, до лидерите на политическите партии, представени в македонския и българския парламенти, до посолствата на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия, до потомците на много войводи и възрождинци, воювали със слово и оръжие в защита на българщината в Македония.   

Тазгодишното честване мина под девиза „Да си върнем ВМРО!“, който бе издигнат върху огромни билбордове във всички големи градове на Вардарска Македония и люто раздразни управляващите страната македонисти и техните слугински медии. „Нас пък ни дразни манипулацията и узурпирането на историческото име на ВМРО, което се съчетава с упорито продължаване на практиките от Титова Югославия на грубо фалшифициране и пренебрегване на българската етническа принадлежност на основателите на славната организация“, изтъкват лидерите на БККС.

Крайно време е да се разбере, че няма нищо общо между историческата ВМРО и ВМРО-ДПМНЕ. ВМРО е синоним на справедливост, свободолюбие и толерантност, а не на престъпления и диктатура.

„Няма по-символично място от Смилево, за да започнем справедливата битка за свободна и демократична Македония, която да бъде отечество за всички нейни граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност“, заяви в словото си Лазар Младенов.

На честването пристигнаха гости, членове и симпатизанти на БККС от Скопие, Струмица, Гевгелија, Богданци, Валандово, Щип, Демир капия, Кавадарци, Прилеп, Битоля, Охрид, Кичево, Тетово, Велес и от други населени места. Сред официалните гости бяха народният представител Георг Георгиев /ГЕРБ/, Красимир Каракачанов от ВМРО, Иво Антонов от Министерството на отбраната. По време на тържеството бе прочетено и обръщение от българския евродепутат д-р Андрей Ковачев, в което той посочва, че „Историческата истина не може да бъде забранена тема в никое демократично общество. Младите поколения на Република Македония трябва да знаят своята история и да не продължават да бъдат манипулирани с идеологии от времето на Тито, а да се запознаят с оригиналните документи от тези героични времена.“

Да припомним, че на 20 юли четирите основни политически партии в Македония последно се договориха за извеждане на страната от тежката политическа криза, до която доведе режимът на Груевски.

la

TOPALOV

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg