Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

 brodkfj

Споделете ме

Българите в постюгославското пространство апелират западните ни съседи да прекратят антибългарските провокации

kaimakГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Членовете и симпатизантите на Българския културен клуб – Скопие (БККС) научиха с тревога, отвращение и дълбоко възмущение за поредната гнусна провокация на постюгославските удбашки структури, законспирирани в обществения и политически живот на Република Македония. Този път като марионетка е използван лумпенизираният псевдожурналист Миленко Неделковски (осъждан в миналото за криминални деяния, но фаворизиран днес от македонските власти като водещ на про-правителствено телевизионно предаване, където се говори на сръбски език без превод).“ Това изявление бе публикувано на официалната страница на БККС с председател Лазар Младенов. Освен това, БККС настоява да се изградят паметници в Скопие и Стражин-Страцин на хилядите геройски загинали български воини през Втората световна война, сражавали се храбро на страната на антихитлеристката коалиция в състава на Първа и Четвърта български армии, изиграли решаваща роля за разгрома на войските на Третия райх във Вардарска Македония (все още тема-табу за македонските граждани и младото поколение).

Поругаването на паметната плоча на загиналите български войници на връх Каймакчалан бе остро осъдено и от българите в Западните покрайнини. „Унищожаването и поругаването на българските паметни знаци в Р Македония и Р Сърбия систематично се прилага десетилетия наред с цел подмяна на националното самосъзнание и създаване на нови „нации“. Времето и мястото на това провокативно действие внимателно са подбрани и очевидно целят да предизвикат бурни реакции сред българите в Р България и Р Македония, да попречат на членството на Р Македония в Европейския съюз и на трайното омиротворяване на Балканите. Сатанизирането на българите като врагове и „окупатори“ е изключително опасно за добросъседските отношения и мира и стабилността на Балканите.“ – заявява в официално прессъобщение поетът Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“.

Нашенците от Западните покрайнини призовават правителствата на България, Македония и Сърбия да осъдят вандалския акт на поругаването на българската паметна плоча на Каймакчалан и да се въздържат от говора на омразата. България, като страна членка на Европейския съюз споделяща европейските принципи и ценности, не бива да живее с пораженческия дух от националните катастрофи, а трябва достойно да реагира срещу всякакви подобни оскърбления и посегателства върху българската история и култура унижаващи честта и достойнството на българската нация.

TOPALOV

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg