Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Bardarov

Любчо КУРТЕЛОВ, Охрид

В своята работа като екскурзовод в Охрид имам възможност да се срещам с много туристи от България. Почти у всичките виждам жар в очите, когато посещаваме светите места като гробовете на св. Климент и св. Наум, крепостите на цар Самуил.

С повечето от тях ставаме приятели и нашето другарство продължава в охридските механи. Македонското вино и патриотичните песни ни подигат и без това доброто настроение.

И когато оркестърът дойде на нашата маса и мен като домакин ме питат с коя песен да поздравят нашата компания, аз казвам: “Вие си знаете!”

 

Тогава започват да се подреждат нотите на песента, от която всички настръхват:

 “...Че тук пристигна Христо, капитан Бърдаров

  на първа картечна рота, 19. Шуменски полк...”

Става дума за българския капитан Христо Бърдаров. Роден е в Разград, завършил военно училище, след това участва в Балканските и Първата световна воина. Въпреки че е няколко пъти раняван, отбива службата си в армейския щаб и през цялото време е на първата фронтова линия. След победата над румънците и руснаците и освобождението на Южна Добруджа, неговият полк е изпратен на Южния фронт “…към Охридското езеро, на Мокра планина...”.

Загива в сражение с френските окупатори:

“…нещастен ден за него 19. октомври.

Француски куршум прониза, убит съм момци, убит.

В Струга ме заведете, там ме погребете,

кат дойдат моите мили, там да ме намерят

и надпис ми турете, кой мине да чете,

че тук почива Христо, капетан Бърдаров,

на първа картечна рота, 19. Шуменски полк...”

Героят е погребан в двора на стружката църква “Св. Георги” на 20. октомври.

Тъй като тази песен ме е вълнувала още като дете, направих инициатива помежду охридчани да съберем средства и поставим паметна плоча в двора на стружката черква. Но местните власти не ни позволиха. Затова с помощта на проф. Божидар Димитров успяхме да реализираме намерението си и на 20. октомври 2004. година открихме плочата в неговия роден Разград.

Преди заминаването за Българиа с групата от 15-ина охридчани, се опитах от по-възрастните жители на Струга да разбера нещо повече за Христо Бърдаров. Казаха ми, че след 1945. година неговият гроб е преместен на градските стружки гробища. Вапреки моите усилия, не успях да го намеря. Но от една по-възрастна жена чух интересна история, свързана с капитан Бърдаров.

По време на Втората световна война няколко момци от нашия край са служили войници в Българската армия в Русе. Когато имали свободно време, излезли в града и разхождайки се, пеели песента за кап. Бърдаров. Чула ги е една доста възрастна жена и ги поканила да и гостуват в нейния дом. Като дошли нашите момци, старицата ги почерпила и ги помолила пак да изпеят същата песен.

Докато те пеели, от очите на старицата капели сълзи. Накрая им казала, че тя е сестра на Христо Бърдаров...

Духът на капитан Бърдаров и хилядите български патриоти, положили своя живот пред олтара на свободата продължава да живее в нашите песни... И в нашите сърца.

  

 tgt

 

   kij

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg