Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Парламентът в Скопие гласува повторно Договора за името

makГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В София се проведе първото заседание на смесената комисия от учени от България и Македония, с което бе поставено начало на решаването на проблемите, които създава неточната и неприемлива интерпретация на общото минало между България и Република Македония. „Срещата беше подготвена внимателно и от доста време“, заяви проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на комисията от българска страна. „Като на всяка първа среща трябваше да уточним правилата, начина на работа, бяха приети правилата за дейността на тази съвместна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.“ Успяхме вече да говорим и по същество, да обсъдим и преди всичко всяка страна да осигури – тъй като не е много лесно да се намерят – учебниците и помагалата по история, гражданско общество, по литература и дори география, за да имаме много точна и ясна представа как се представя в тези учебници другата страна, каза проф. Димитров. На следващата среща на комисията – в края на септември в Скопие – ще има обсъждане на образа на другия в учебниците, учебните програми и помагала. Поставен е въпросът, че комисията трябва да обсъди и да вземе решения, с които да предложи на правителствата на двете страни отбелязването и честванията на общи прояви. Не виждаме сериозни научни аргументи,освен политически, да не се пристъпи към подобно обсъждане веднага, каза проф. Димитров. Той изрази разбиране към македонските членове на комисията, доколкото в Република Македония политическата обстановка все още не е достатъчно стабилна.

В договора за добросъседство и приятелство е предвидено в края на всяка година да има съвместно заседание на двете правителства. Така че тази комисия трябва да представи своя доклад, своите препоръки преди заседанието. Работата на комисията не е да се търсят компромиси, а на базата на научните принципи и професионалната отговорност да се решават всички спорни въпроси, които засягат нормалната, научна интерпретация на миналото.

И още – днес Парламентът в Скопие одобри повторно Договора за името, след като президентът Георге Иванов го върна за преразглеждане. „За“ приемането на договора са гласували 69 депутати от 120-членното Народно събрание на Македония.

-----------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg