Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Бизнесменът Иван Савидис платил над 300 000 долара за да „мотивира“ протестиращите

savГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Руският бизнесмен от гръцки произход Иван Савидис е основният "спонсор" на антиправителствените протести в Република Македония. Това е категоричното заключение на разследващата журналистическа платформа

"Organized Crime and Corruption Reporting Project". От разследването става ясно, че Савидис е дал поне 300 000 долари на македонски политици, членове на радикални националистически организации, включително и на фен-клуба на ФК „Вардар“ - „Комитите". Средствата са били раздавани на "противниците на Договора между Македония и Гърция" за разрешаване на спора за името на Република Македония. При старта на преговорите започнаха първите протести, но те кулминираха по време на подписването на Договора на 17. юни в Преспа. Тогава протестиращите събориха загражденията пред парламента в Скопие и се опитаха да нахлуят в законодателния орган. Силите на реда използваха сълзотворен газ за разпръскване на платените демонстранти. Тогава един от новите политически лидери в Македония, ръководителят на проруската формация "Единна Македония" - Янко Бачев се покатери върху полицейски бронетранспортьор и развя руския флаг. Част от задържаните са признали в полицията, че са получили между 13 000 и 21 000 долара за предизвикване на безредици. В днешния си брой македонското списание "Фокус" съобщава, че "Русия използва петролна компания за финансиране на медии и журналисти, които са антизападно ориентирани". Москва се опитала да намери и "авторитетен местен политик, който да изпълни плана, но не е успяла да намери подходяща личност". След като и този план се е провалил, тогава Москва е използвала Бачев, но бързо е разбрала, че и той няма капацитет. В Москва нямали доверие във ВМРО-ДПМНЕ, които въпреки антизападната риторика, нямало да тръгнат с Москва. Тогава Русия се обръща към фенклуба на футболния отбор Вардар - "Комити", които са най-стройна организация, а освен това отборът е собственост на руския олигарх Сергей Самсоненко. От разследването става видна и една интересна подробност, че Самсоненко и Савидис са получили образованието в един и същи руски град - Ростов на Дон. След приключването на образованието си Савидис се включва в тютюневия бизнес и закупува "Донский Табак". През 2013 година Савидис закупува и гръцката тютюнева компания "Секап", която е със седалище в град Ксанти. Македонските служби в момента разследват две местни тютюневи фирми, които действат в южната част на Македония. Те имат гръцки собственици, които идват от района на Ксанти. Един от тях носи и същото фамилно име - Савидис. За директната намеса на Иван Савидис срещу Договора между властите в Скопие и Атина говори и фактът, че едно от изданията на Савидис "Етнос" в най-чувствителният момент от преговорите между Скопие и Атина публикува напълно изопаченото изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас по отношение на Македония. Преди няколко месеца Савидис нахлу на терена с пистолет на кръста по време на мач на неговия отбор ПАОК срещу АЕК. След този скандален инцидент, който получи световна известност, гръцкото първенство беше спряно за три седмици. Самият Савидис беше наказан да не посещава футболни мачове цели три години.

Кой е той?

Иван Савидис е смятан за един от най-богатите и влиятелни политици в Русия, близък на президента Владимир Путин. Собственикът на ПАОК е роден в Грузия и е бил на служба в армията на СССР. След това завършва икономика в университета в Ростов на Дон. Бизнес кариерата му започва от тютюнева компания в Русия, а в момента той и съпругата му Кириаки държат контролния пакет на най-голямата компания за производство на цигари в страната. През април 2017 г. изкупува голяма част от акциите на компания за добив и бутилиране на минерална вода в Гърция, а отскоро е собственик и на една от телевизиите в южната ни съседка. Савидис заема 30-а позиция в класацията на "Форбс" за най-богати бизнесмени в Русия. Той е член на руската партия "Единна Русия" и депутат в руската Дума.

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg