Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Втората работна среща се проведе в Скопие

angelГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Наскоро се проведе среща на смесената българо-македонска комисия, създадена по Договора за добросъседство между двете страни, която има за цел да изчисти разногласията по общата ни история.

Проф. д-р Ангел Димитров е председател от българска страна на тази комисия, той е първият посланик на България в Р Македония след обявяването на нейната независимост. Смесената комисия има научен характер, съставена от историци, литератори, етнографи, но работи в политически контекст. Според проф. Димитров, българската делегация се е завърнала с оптимизъм от състоялата се работна среща в Скопие. Докато на първото заседание в София са се разглеждали повече организационни въпроси, на заседанието в македонската столица е била започната същинската работа.

Част от работата на този смесен орган е да предлага дати, личности, събития, които да бъдат чествани или отбелязвани съвместно. По тази тема в комисията има съгласие. Иначе проблемите са твърде много, смята проф. Димитров, особено в съдържанието на учебниците в училищата.

"От наша гледна точка там има неща, които са несъвместими не само с представянето на България, но и с един научен подход при интерпретацията на историята. По някои въпроси срещнахме разбиране от колегите си, по други имахме спорове."

Като цяло разговорите са преминали в професионална атмосфера. Република Македония няма претенции към българските учебници с изключение на изказа в някои случаи. На срещата не са били постигнати крайни решения. Участниците са се разбрали преди третата среща в София в края на ноември да разменят в писмен, синтезиран вид своите бележки и на базата на тях да се стигне до конкретни решения.

 

 

   kdjfsj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>7°C
Ясно
Температура: 7°C
Усеща се като: 7°C
Вятър: запад
Сила: тих, 0.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>8°C
Променлива облачност
Температура: 8°C
Усеща се като: 8°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.6 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>5°C
Ясно
Температура: 5°C
Усеща се като: 5°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg