Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Какво може да спечели своенравният унгарец с коза Груевски

gruПетер КРЕКО

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който в своята страна се сдоби с двегодишна присъда за корупция, получи убежище от унгарските власти. Груевски успя да избяга в Будапеща с помощта на унгарските власти, въпреки факта че паспортът му бе отнет в Македония.

Това е поредният въпрос, който сериозно подкопава доверието в Будапеща в очите на партньорите от ЕС и НАТО. Защо Унгария даде убежище на осъден политик, който работи срещу присъединяването на Македония в ЕС и НАТО, рискувайки по-нататътшно влошаване на международната си репутация? И какво ни показва този случай за външната политика на Унгария? Унгарската служба за имиграция и убежище (БАХ) на 20. ноември даде на Груевски статут на бежанец, пише проправителствения печат. Въпреки че официалната версия е, че решението се основава единствено на правно основание и че няма нищо общо с политиката,

реалността опровергава това твърдение.

Първо, в централизираната унгарска система такова решение трябва да бъде одобрено на най-високо равнище на унгарската администрация. Груевски е поискал убежище в посолството на Унгария в Тирана на 10. ноември, където е получил разрешение за влизане в Унгария. Той е пътувал през Черна гора и Сърбия в унгарски автомобили с дипломатически регистрационни номера, придружен от служители на унгарските посолства. Също така решението на молбата му за убежище беше взето с необичайно бърз темп, което предполага ясно политическо влияние. Докато шефът на БАХ все още запознаваше членовете на комисията по национална сигурност и им казваше, че за решението ще трябват още няколко седмици, в същото време Груевски всъщност получи убежище. Иронията е, въпреки че официалната версия на правителството е, че Груевски е получил право на убежище единствено на правно основание, независимо от това премиерът Виктор Орбан даде ясно и подробно политическо обяснение за решението. "Трябва да се отнасяме към нашите съюзници с уважение", каза той в скорошно интервю. Но той нямаше предвид съюзниците ЕС и НАТО, а само Груевски, твърдейки, че той е един от малкото политици, които го подкрепят по въпроса за имиграцията чрез вдигане на огради за спиране на движението на хора. Той каза също, че тези сили, които подкрепят имиграцията, са против искането на Груевски за убежище - твърдейки, че тези институции и политици са били финансирани от Джордж Сорос, така че Груевски им е враг. Орбан изрази задоволство, че бивш лидер на друга държава вярва, че може да получи справедливо отношение в Унгария. И накрая, Орбан намекна за политически мотиви зад решението на македонската съдебна система - макар и Специалната прокуратура, чието разследване, довело до двегодишна присъда за Груевски за корупция, е проведено с голяма подкрепа от ЕС. Това, че Орбан внезапно обвини македонската правна система в политическа пристрастност е особено иронично, защото през последните пет години Унгария никога не я е критикувала и никога няма отказани македонски искания за екстрадиране - около 15 в последните няколко години.

Чисто „орбаново“ решение

Няма съмнение: това решение е решение на Орбан. И може да има отрицателни дипломатически последици. Критики идват както от ЕС, така и от САЩ, което допълнително подкопава доверието във външната политика на Унгария. Това решение може да доведе до ескалация на напрежението между Вашингтон и Будапеща, в условия, когато отношенията им далеч не са розови. Също така потенциалният международен скандал може да отслаби унгарските позиции в процедурата за санкциите от член 7 в съвета и в преговорите за бюджета на ЕС. Това води до въпроса: Защо Орбан е поел този риск? Има три възможни причини (без да се броят недоказаните теории за заговор, които очаквано се появиха). Първо, за Орбан Груевски беше наистина важен идеологически съюзник, който го вдъхнови, например, да ръководи кампанията "Стоп Сорос" и символ на антиимиграционната политика. А този ход може да бъде послание към неговите източни приятели - че той е надежден партньор: не на НАТО, а техен. На второ място, Орбан може да изпраща послание и до своите западни партньори. И то е: "Не ме интересува това, което казвате!" След третата поред изборна победа с квалифицирано мнозинство, Орбан би искал да разшири своето дипломатическо пространство за маневриране и изпраща съобщения на западните партньори, че следва собствените си правила, вместо чужди. Унгарското решение е ясна индикация, че Будапеща не вижда необходимост от следване интересите на Вашингтон или Брюксел. Вместо това, Орбан иска да спечели допълнителен коз с необичайни стъпки, които вбесяват съюзниците и по този начин да вдигне Унгария на нивото на по-важна страна, когато се преговаря по ключови въпроси. Трето, Орбан може да задоволява важните играчи от Изтока с този ход. Унгарското правителство и Орбан лично и последователно подкрепяха Груевски с политически изявления и медийно, докато партията на Груевски се противопоставяше на промяната на името на Македония, необходима на страната, за да се присъедини към НАТО. Невъзможно е да се обясни това въз основа на външнополитическите интереси на Унгария. През последните две десетилетия унгарската политика на Балканите подкрепя евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Но предоставянето на убежище на осъдения македонски политик е ясен знак, че променящата се стратегия на Унгария продължава да гледа на изток.

Този ход обслужва само интересите на Русия

- страна, която категорично се противопоставя на всяко разширяване на НАТО. Въпреки че бившият македонски премиер може би няма да бъде от полза за Русия на политическо ниво, неговите възгледи са в съответствие с руските интереси и могат да бъдат насърчавани чрез руски дезинформация в Македония и в Европа. И това не е единственият проблем, който поражда въпроси. Унгария блокира евроатлантическата интеграция на Украйна заради спор по противоречивия закон за образование на Украйна. Унгария също даде подслон на лица с мътно минало, какъвто е сина на шефа на руската външноразузнавателна служба (СВР), Сергей Наришкин и човека с парите на сирийския диктатор Башар Асад. Чу се, че Унгария е екстрадирала и контрабандисти на оръжия в Русия, вместо в Съединените щати, след като бяха заловени с помощта на полицейски служители от САЩ. Общоприетото мнение за Орбановата Унгария е, че въпреки незачитането на демокрацията, Унгария остава надежден съюзник в ЕС и НАТО и винаги подкрепя алианса в най-критичните последни моменти. Макар че това беше вярно през първите години, откакто Орбан се върна на власт през 2010 г., има все повече и повече знаци, че ситуацията се променя. Въпреки че Унгария по някои въпроси все още се придържа към основните политики на ЕС/НАТО (например, подкрепяйки санкциите срещу Русия), тя все повече проявява лоялност към новите "съюзници" на Изтока, вместо към приятелските членове в западните институции. Орбан се чувства сигурен, че каквото и да прави, няма да понесе сериозни последствия от ЕС, НАТО, Европейската народна партия (ЕНП) и Вашингтон. Досега беше прав. Ако се запази тази ситуация, той ще предприеме все по-големи стъпки към Изток, наслаждавайки се на сигурността на институциите на Запада, като и от страна на ЕС и НАТО, възползвайки се от тяхната пасивност.

bg

-----------------------------------------------------

Бел. ред. Петер Креко е директор на Института за политически капитал в Будапеща. Превод БГНЕС

 

 

   kdjfsj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>7°C
Ясно
Температура: 7°C
Усеща се като: 7°C
Вятър: запад
Сила: тих, 0.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>8°C
Предимно облачно
Температура: 8°C
Усеща се като: 8°C
Вятър: североизток
Сила: тих, 0.6 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>4°C
Ясно
Температура: 4°C
Усеща се като: 4°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg