Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Но Вардарско скоро ще се промени до неузнаваемост

makГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Оливер (това не е истинското му име) е интелигентен млад македонец, който се чувства българин, но не желае да декларира това под път и над път. Ето какво сподели той

пред български журналисти:

„Днес в Македония не те вкарват в затвора, ако се декларираш като българин. Но ще си маргинализиран. Хората няма да искат да ти бъдат приятели, няма да имаш държавна или добра работа. Ще ти се наложи да живееш изолиран. Така че ще се провалиш като човек. Като личност няма да имаш нормален, спокоен, щастлив живот, семейство и кариера.

Само този, който е готов да приеме това, може да бъде публично деклариран горд и достоен българин. Всеки, който иска нормален живот, ще си бъде „македонец“ и ако знае произхода си, в най-добрия случай ще се гордее и радва тайно, но никога няма да го заяви гласно, дори в своята къща, когато е сам в нея пред огледалото.

Това е обективната реалност.

За хората, които знаят, че исторически македонците са българи, алтернативите са само тези две.

Свободно мога да кажа че „българският“ избор е тежък, лош, неудобен, неприятен за всеки човек, на когото семейство му е от Македония и живее в Македония. Ще се чувства неудобно дори у дома и в семейството си, да не говорим в обществото. Ще има последствията, които изброих.

А България и българските политици с нищо не помагат тази малка група местни българи да има нормален, спокоен, достоен живот и да можем свободно да се декларираме като българи, без заради това да попадаме в неудобна среда и ситуации. Българските политици си гледат само и единствено личния користен интерес, а публично се води война за българските национални интереси (както някои хора погрешно ги разбират) за сметка на българите от Македония, които живеят в Македония.“

На република Северна Македония ѝ предстоят важни промени. Приемът в НАТО, започването на преговорите за членство в Евросъюза. Ще заработи и механизмът на Договора за приятелство между България и Македония. Всичко това са предпоставки, за да бъдат демонтирани лостовете за въздействие на сърбокомунизма и неговата УДБА върху македонското общество. Което в продължение на цял век бе тровено с антибългаризъм.

--------------------------------------------------------------------

Бел. ред. Изповедта на Оливер е публикувана за пръв път в изданието „Приоритети“.

 

 

   kdjfsj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>15°C
Предимно слънчево
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>15°C
Променлива облачност
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: югоизток
Сила: лек полъх, 2.6 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>18°C
Предимно слънчево
Температура: 18°C
Усеща се като: 18°C
Вятър:
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg