Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Обсъдихме съвместните бизнес-интереси с братята от Вардарско

belГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България и Македония работят по проекта за изграждането на АЕЦ “Белене“, въпреки че по темата не се шуми в медиите. Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев по

повод посещението на вицепремиера Томислав Дончев в Скопие и разговора му по темата с неговия колега Гочо Ангюшев. По последни данни на Електроенергийния системен оператор, трансграничния пренос на енергия от България към Македония е 200 мегавата. Според експерта, България може да сключи с Македония дългосрочни договори за износ на енергия от АЕЦ “Белене“ на устойчиви цени.

Енергийната връзка бе само една от темите на провелия се наскоро Българо-македонски бизнес форум с участието на повече от 100 компании, които се срещнаха в Скопие в подкрепа на развитието на двустранните търговско-икономически отношения между двете държави.

Вицепремиерът Дончев подчерта, че от ключово значение е активният диалог между бизнес средите на двете държави. Пазарът на Република Македония е атрактивен за българските компании предвид ниските транспортни разходи, сходните изисквания към стоките и услугите. За първите девет месеца на 2018 г. двустранният стокообмен между България и Република Македония възлиза на 550 млн. евро, а трябва да работим за ръст с 50%.

Сферите на взаимен интерес са минно-добивната индустрия, строителството, транспортната инфраструктура и логистиката, земеделието и хранителните продукти, биохраните и туриз ма. В нарочна среща на представителите на туристическия бранш взеха участие заместник-министърът на туризма Любен Кънчев и македонският му колега министърът на икономиката Крешник Бектеши. Кметовете на Кюстендил, Дупница, Белица, Берово, Струмица, Крива Паланка, Каменица, Делчево, Пехчево и Ново село обсъдиха перспективите за по-тясно сътрудничество между пограничните общини.

 

 

   kdjfsj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>14°C
Предимно слънчево
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 1.8 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>14°C
Променлива облачност
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: югоизток
Сила: лек полъх, 3.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>17°C
Предимно слънчево
Температура: 17°C
Усеща се като: 17°C
Вятър:
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg