Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

56-годишният координатор за НАТО е обща кандидатура на СДСМ и албанците

steГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Стево Пендаровски ще бъде предложен за общ консенсусен кандидат на СДСМ, коалиционните партньори и други партии. Това обяви премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев след приключилите преговори с албанските партии.

 Неговата кандидатура ще бъде издигната официално на конгрес на социал-демократите (СДСМ) в неделя, уточниха медиите в Скопие. Заeв подчерта, че Пендаровски е надпартиен кандидат. На преговорите бяха обсъдени и други кандидатури – на Оливер Спасовски, Радмила Шекеринска, Никола Димитров, Гьорге Филипов, Имер Селман.

По-рано тази седмица Зоран Заев и Али Ахмети, който е лидер на най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) се договориха за общ кандидат на президентските избори. Вотът ще се състои на 21 април, евентуалният балотаж е на 5 май. Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ се спря на проф. Гордана Силяновска за свой кандидат

56-годишният Стево Пендаровски е националният координатор за НАТО. Завършва „Право“ в Скопския университет в 1987 година. Впоследствие става магистър в Института за социологически и политико-правни изследвания към същия университет. По-късно става доцент в Университета „Американ колидж“ в Скопие. През 2008 – 2014 г. работи в същия университет, където преподава предмети като международна сигурност, глобализация, световната политика и САЩ, международни организации и институции, външна политика, тероризъм. Автор е на редица книги и трудове, публикувани в Република Северна Македония и чужбина. През 2001-2004 и 2005-2009 е съветник по национална сигурност и външна политика на двама различни президенти – Борис Трайковски и Бранко Цървенковски. Той бе кандидатът на СДСМ на президентските избори през 2014, спечелени от сегашния държавен глава Гьорге Иванов.

--------------------------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС. Заглавието е от редакцията

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>23°C
Предимно слънчево
Температура: 23°C
Усеща се като: 23°C
Вятър: изток
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>21°C
Предимно слънчево
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: югоизток
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>21°C
Променлива облачност
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: югоизток
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg