Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Български политици сезираха за случая и ЮНЕСКО

ohrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Изграждането на 32-метровото минаре на джамията „Али паша” в центъра на Охрид бе спряно след като Управлението за защита на културното наследство в Северна Македония е

установило сериозни нарушения от даденото вече разрешение за консервация на архитектурния паметник. Инвеститорът на проекта е наказан с парична глоба. За констатираните нередности при изпълнение на плана за консервация на джамията от години обръща внимание сдружението „Съвест” от Охрид начело с Михаил Трендафилов. Повече от три години Сдружението води битка за спазване на законите и за запазването на ценностите на Охрид като исторически център и най-популярна туристическа дестинация. От „Съвест” приемат идеята за консервация на джамията и продължаване на изследванията на всички пластове под нея, но не и изграждането на 32-метрово минаре, което рязко ще наруши архитектурния облик на центъра на града, известен като Българският Иерусалим.

През месец юли 2018 г. с писмо, адресирано до генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, народният представител от ВМРО и заместник-председател на външната комисия Красимир Богданов, неговият колега от коалицията Петър Петров и още няколко депутати от ПГ на „Обединени патриоти" сезираха ЮНЕСКО по случая.

Информацията Патриотите са получили от жители на Охрид и Гражданско обединение „СОВЕСТ“ при тяхно посещение в града. Пред ЮНЕСКО са изложени основните нарушения при реставрацията на джамията „Али паша“, а именно, че не са спазени разрешените дейности – използван е багер, който вече е повредил важни археологически пластове, включващи ранна християнска базилика, римски бани, древен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също и праисторически обект от бронзовата и желязната ера.

Спирането на строителството на минарето е победа на жителите на Охрид, но и на лидера на „Съвест” Михаил (Милчо) Трендафилов, който е кандидат за кмет на града от името на партията Гражданско-демократичен съюз (ГДУ).

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>20°C
Слънчево
Температура: 20°C
Усеща се като: 20°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 1.3 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>18°C
Предимно слънчево
Температура: 18°C
Усеща се като: 18°C
Вятър: югоизток
Сила: лек полъх, 3.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>19°C
Слънчево
Температура: 19°C
Усеща се като: 19°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg