Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Мнението на албански експерти за българските условия спрямо Македония

envГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В медиите на албански език в Република Северна Македония и в Република Албания се отделя място за анализ на отношенията между София и Скопие в светлината на започването

на преговорите за членство в ЕС, както и за работата на българо-македонската Комисия по историческите и образователните въпроси. Две са основните посоки на този анализ, осъществяван от албански журналисти, историци, дипломати и политици. Първо, какви са перспективите пред членството на Република Северна Македония в ЕС при евентуална липса на решение на спорните въпроси с Република България. Второ, каква стратегия е нужно да се изработи за защита на интересите на албанците в Република Северна Македония.

Всички албански журналисти, експерти и общественици, които се занимават с този въпрос, се обединяват около тезата, че София е напълно сериозна в своите намерения да блокира преговорния процес на Република Северна Македония за членство в ЕС, ако в Скопие не изпълнят българските условия. За политическите представители на албанците в Република Северна Македония е важно страната да преговаря успешно за членство в ЕС, като е доминиращо мнението, че българските условия трябва да се изпълняват от управляващите в Скопие при всички случаи. Голяма част от изказалите мнение смятат, че българските позиции и искания по историческите въпроси са напълно основателни и справедливи. Дори албанските общественици, които приемат, че съществуването на „македонски народ“ и на „македонски език“ няма как да бъде отречено в съвременността, критикуват тенденциите и опитите на македонските историци да изкривяват фактите и да създават идентичност, основаваща се на фалшификации. Същевременно се отправят призиви към албанските партии, образователни и културни центрове и институции също да разработят стратегия за защита на колективните права на албанците и за решаване на спорните въпроси по исторически теми между албанските и македонските историци.

Особено аргументирано е мнението на посланик Шабан Мурати, един от най-опитните дипломати и политически анализатори в Албания, който в своя статия изказва своята позиция относно българо-македонските отношения. В анализа си „Българската стена, която очаква Скопие след шампанското за ЕС”, посланик Мурати излага последователно своите аргументи защо позицията на София е важна за членството на Република Северна Македония в ЕС и представя своите прогнози за бъдещето на тези отношения. Според посланик Мурати, заради разрешаването на конфликта за името с Гърция, който блокираше пътя на европейската и атлантическата интеграция на Република Северна Македония, както и заради удовлетворението от голямата международна подкрепа за Преспанското споразумение с Гърция, Скопие е преценило по погрешен начин, че може да неглижира българските искания и условия. Той дава за пример случая с Гоце Делчев, „който сам е обявил в своето време през ХІХ в., че е българин“, докато управляващите в Северна Македония и тази година са го почели като „македонец“ и не са се отказали от своите безпочвени претенции. Скопие се окуражило доста от това, че Гърция в документите, които е изпратила в ООН след Преспанското споразумение, е приела съществуването на „македонски език“, забравяйки че тази езикова принадлежност е неприемлива за България, която смята „македонския“ за диалект на българския. Посланик Мурати смята, че властите в Скопие погрешно правят паралел между членството в НАТО и в ЕС. Членството на Северна Македония в НАТО е стратегически интерес на Северноатлантическия пакт и на неговите членове, особено в региона. Но трябва да се направи разграничение между атлантическата интеграция и европейската интеграция, твърди Шабан Мурати. Ако се предвижда, че Северна Македония през 2020 г. ще стане новият член на НАТО и България и Гърция трудно да възпрепятстват тази перспектива, то що се отнася до европейската интеграция препятствието е реално, защото европейската интеграция на Северна Македония не e от стратегически интерес за всички страни-членки на ЕС. Посланик Мурати набляга на факта, че има голяма разлика между динамиките на приемането, на начините и методите и йерархията на стратегическото ориентиране и планиране на НАТО от това на ЕС, тъй като процесът на преговорите за приемането в ЕС е безсрочен и има доста голяма възможност за блокирането на държавите-кандидатки от съседните държави, които имат проблеми един с друг.

Посланик Мурати прави оценката, че Северна Македония трябва да гледа с реализъм и със сериозност на факта на „голямата българска стена“, която я очаква след получаването на датата за започването на преговорите за членство, когато и да се случи това…

Позицията на Мурати е, че „в тази рамка е необходимо албанският политически фактор, както този в правителството, така и извън него, да се ангажират в посока на стратегия на Северна Македония като държава, която гледа към реалността на бъдещето, а не към кинематографичните сънища на миналото“.

 

--------------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация от бюлетина „Българите на Балканите и по света“

 

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>14°C
Слънчево
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.4 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>14°C
Слънчево
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър:
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>17°C
Ясно
Температура: 17°C
Усеща се като: 17°C
Вятър: север
Сила: умерен, 5.7 m/s

Времето със sinoptik.bg